Belföld

A foglalkoztatáspolitikát vizsgálta az ÁSZ

A zárszámadás során alapvetően megfelelőnek találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium előirányzatainak beszámolóit. Az ellenőrzések során személyi felelősségre vonást igénylő szabálytalanságot nem állapítottak meg, a jelentést csütörtökön teszik közzé az interneten.

A belső kontroll értékeléséről az ÁSZ jelentése hangsúlyozza: az öt évvel ezelőtti ellenőrzés tapasztalataihoz képest pozitív irányú a változás. A fejezet intézményeinél javult a szabályozottság, az intézményrendszer stabilitása kedvező hatással volt a kontrollrendszer működésére, a belső szabályozás elősegítette a működés folyamatosságát, annak nyomon követését, a belső kommunikációt.

Elmaradt a tárcánál az államháztartásról szóló törvényben előírtak szerint végzendő financial audit, azaz az ágazatnak a múlt év június 15-ig jóvá kellett volna hagynia az informatikai stratégiát, de ez nem történt meg. Nem fordítottak kellő figyelmet az informatikai biztonság koordinációjára, a rendszeres ellenőrzésre. – állapítja meg az ÁSZ jelentés.

A képzőközpontok tevékenységét eredményesnek értékelte az ÁSZ, mert a hallgatók lemorzsolódási aránya 5 év átlagában 7 százalékos, a sikeresen vizsgázók aránya a vizsgára jelentkezettek között 92 százalékos volt. Az átlagos 60 százalékos elhelyezkedési arányt is kedvezőnek ítélte meg az ÁSZ, mert ez jobb, mint az országos átlag. A jelentés emellett rámutat: elmaradt a képzőközpontok állami feladatok ellátásában betöltendő szerepének jogszabályi rendezése, nem valósult meg a működés fontos feltételét jelentő stabil és egységes irányítási, felügyeleti rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik