Belföld

Szervezetlen emlőrákszűrés

Amíg egyes területeken a szakemberek szerint túl sok a szűrőállomás, máshol akár negyedévet is várni kell, ha valaki saját kezdeményezésére szeretne részt venni egy mammográfiás vizsgálaton – írja a Népszabadság.

Az orvosok a tömeges szűrések megindulásával magyarázzák a túl hosszú várakozási időt, ez azonban nem vonatkozik a meghívóval időpontra érkezőkre. A helyzet ellentmondásos, mert míg a kampányokra hallgatva egyre több nő szánja rá magát a vizsgálatra, az egészségügyi ellátórendszer az ország sok területén nincs felkészülve a tömeges jelentkezések fogadására.
Az egyes intézmények kihasználtsága között nagy eltérések vannak.


Amíg Orosházán rövidebb, a szegedi szakrendelőben hosszú a lista – december második felére osztanak időpontokat. A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban két-három hét, a győri Petz Aladár Megyei Kórházban csak néhány nap a várakozási idő. Budapesten is vannak olyan intézmények, ahol több hónaposra nyúlik az előjegyzési lista, holott a fővárosban az országos átlagnál alacsonyabb, negyven százalék körüli a szűrőprogramban a részvételi arány.

Péntek Zoltán, a Budapesten, Kecskeméten, Csornán, Szolnokon és Szekszárdon is mammográfiás vizsgálatokat végző MaMMa Rt. elnöke, az Országos Mammográfiás Szűrési Munkabizottság vezetője szerint nagyon sok múlik azon, hogy egyes területeken a háziorvosok miként állnak hozzá a szűrési tevékenységhez. Ebből is adódik, hogy amíg egyes városokban a nők harmada megy el a szervezett vizsgálatokra, a helyi szervezőknek köszönhetően például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a résztvevők aránya ennek a kétszerese.

Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke úgy látja, nincs szükség újabb mammográfiás központokra, inkább a meglévő kapacitásokat kellene jobban elosztani és kihasználni. Véleménye szerint több olyan mammográfiás szűrőbuszra volna szükség, amellyel el lehet jutni a városoktól távol eső kis településekre, a tanyás területekre, hogy bevonhatók legyenek a prevenciós programokba azok az asszonyok is, akik nem mennek be az egészségügyi centrumokba. Vasváry Atrúrné ugyanakkor hangsúlyozta: a mammográfiát nem szabad az elsődleges megelőzési módnak tekinteni, elsősorban arra kellene rábírni a nőket, hogy rendszeresen és alaposan vizsgálják magukat, és idejében keressék föl az orvost, ha szükség van rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik