Belföld

12 órás műszakra kötelezik a szolnoki sebészeket

Novembertől két műszakos munkarendre kötelezi munkáltatójuk a szolnoki Hetényi Géza kórház baleseti sebészeteit. Ők voltak azok az orvosok, akik az országban elsőként jogerősen pert nyertek munkáltatójukkal szemben a túlmunkadíjazás ügyében.

Az orvosoknak keddtől napi 12 órás műszakban kell dolgozni, és az eddigi bérkiegészítő juttatásokat is megvonják tőlük – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplapban.

A munkáltatói döntés előzménye, hogy a baleseti sebészek által kezdeményezett polgári perben a bíróság kimondta: európai uniós irányelvekkel összhangban az orvosok és egészségügyi szakdolgozók által ellátott teljes ügyeleti időt munkaidőnek kell tekinteni, és ennek megfelelően díjazni. Az orvosok kérték a szolnoki kórház főigazgatóját, hogy a bírósági döntésnek megfelelően számolják el munkaidejüket, és tegyen ajánlatot a korábbi átalánydíjazás helyett.

Szántai Katalin, a orvosok jogi képviselője az újságnak nyilatkozva úgy véli, a baleseti sebészeten a jelenlegi 13 fős orvoslétszámmal csak a munkajogi szabályok megsértésével, az óraszámok átlépésével, a pihenőidő megvonásával valósítható meg az új munkarend, ami veszélyezteti a betegellátás biztonságát.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy októberi sajtótájékoztatón közölte: számításuk alapján hazánk európai uniós csatlakozásától eltelt 13-14 hónapra kereken 40 milliárd forintot tesz ki kamatmentesen az az összeg, ami az orvosoknak, szakdolgozóknak jár túlmunkadíj-különbözetként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik