Belföld

Sólyom létrehozná a “zöld elnökök hálózatát”

"Zöld államfők hálózatának" létrehozását szorgalmazta Sólyom László köztársasági elnök a CNN amerikai hírtelevízióban szombaton késő éjszaka - magyar idő szerint vasárnap kora reggel - sugározott interjújában.

“Van egy tervem, amely mostanáig titkos volt, hogy szeretném létrehozni a zöld elnökök hálózatát, olyan államfőkből, akik különleges felelősséget éreznek a környezetért, akik törődnek a jövő nemzedékeivel” – jelentette ki az államfő az interjúban, amely a Világriport című műsorban hangzott el. A riporter a műsorban ismertette, hogy az elnök két hónappal ezelőtti hivatalba lépése után nem sokkal részt vett magyar környezetvédőknek egy olyan kirándulásán, amelyen felgyalogoltak a Zengőre, a Magyarországon felépítendő radarállomás korábban tervezett helyszínére, hogy tiltakozzanak a létesítmény megépítése ellen.

Sólyom László elmondta, hogy az 1956-os forradalom jövő évi 50. évfordulója jó alkalom lesz arra, hogy Magyarország magára vonzza a világ figyelmét. Mint mondta, mindent megtesz azért, hogy ennek megünneplése az évfordulóhoz méltó módon történjen, és hogy Magyarország szabad országként mutassa meg magát a világnak.

A riporter olyan elnökként jellemezte Sólyom Lászlót, aki számára a legfontosabb az emberi jogok érvényesülése, amiért az 56-os forradalmárok is küzdöttek. Idézte tőle azt a kijelentést, amelyet az ENSZ szeptemberi New York-i közgyűlésén tett, miszerint a terrorizmus elleni hadjárat érdekében sem szabad szükségtelenül korlátozni az alapvető szabadságjogokat és az emberi jogokat.

Az államfő hangsúlyozta, hogy büszke politikai semlegességére, arra, hogy nincs elkötelezve egyik pártnak sem, hogy őt egy civil szervezet jelöltjeként választották meg. A riporter megállapította, hogy semlegességét tekintve kissé különbözik a korábbi magyar államfőktől, kétségtelenül újfajta viszonyt alakított ki az elnöki és a kormányzati hatalom között, valamint új, érdekes stílust képvisel a magyar és talán a nemzetközi politikában is, amivel ismét felhívja a világ figyelmét a kis közép-európai országra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik