Belföld

Mécs Imre közös emlékezésre hívja a pártokat

Mécs Imre, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) országgyűlési képviselője nyílt levélben javasolta három parlamenti párt képviselőjének, hogy félretéve a politikai ellentéteket, november 4-én a 301-es parcellában együtt emlékezzenek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Mécs Imre nyílt levelét Donáth Lászlónak (MSZP), Csapody Miklósnak (MDF) és Horváth Jánosnak (Fidesz) küldte el.

Az MTI-hez is eljuttatott “Kedves Barátom!” megszólítással kezdődő levélben az SZDSZ-es politikus úgy fogalmaz: “régóta aggodalommal figyeljük azt a folyamatot, ahogyan nemzeti ünnepeinket a különböző politikai erők aktuális céljaikra használják – gyakran függetlenül az ünnep valódi tartalmától és eredeti szellemiségétől”.

Mécs Imre szerint az idén október 23-a kapcsán ez a folyamat minden korábbi mértéket felülmúlt, mindkét oldalon egyes politikusok egyaránt politikai tőkét kívántak kovácsolni az ünnepből.

“56-osként engem személy szerint mélyen elkeserít, ahogyan mindkét oldalon figyelmen kívül hagyták 1956 tényeit, eszméit és tanulságait” – írja a politikus, és arra kéri a politikai pártok képviselőit, hogy a mostani és múltbéli politikai ellentéteket félretéve ünnepeljenek közösen és vállalják büszkén 1956 örökségét.

Mécs Imre levelében emlékeztet arra, hogy jövőre lesz 1956 ötvenedik évfordulója, ezért “már most tennünk kell azért, hogy felülemelkedve napi vitáinkon és küzdelmeinken, méltóságteljesen ünnepelhessünk, megtisztelve 1956 emlékét és egymást”.

A politikus ezért kezdeményezi, hogy a parlamenti képviselők még az idén tartsanak közös megemlékezést, és bizonyítsák be, hogy képesek félretenni politikai ellentéteiket és méltók 1956 örökségére.

“Kérem ezért: idén november 4-én, a 301-es parcellában emlékezzünk együtt az 1956-os forradalomra és szabadságharcra! Tartson velem, hogy, konzervatívok, liberálisok, szocialisták és minden jó szándékú ember tiszta szívvel, együtt emlékezhessen azokra, akik életüket áldozták szabadságunkért és függetlenségünkért” – áll a levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik