Belföld

Az utolsó békés tüntetés baromfiügyben

Ez az utolsó békés tüntetés – áll a Földművelésügyi és Vidékfejleszetési Minisztérium (FVM) előtt demonstráló mintegy húsz baromfitenyésztő egyik falra tűzött feliratán. A Magyar Vidék és Polgári Párt a baromfitenyésztők érdekében tartott figyelemfelhívó demonstrációt az FVM bejárata mellett.

Paulina László, a párt elnöke petíciót adott át Dékány Andrásnak, az FVM szóvivőjének, aki Gráf József miniszter nevében átvette a követelést. Ebben a gazdák felszólítják az agrárminisztert, hogy intézkedjen a több mint kétmillió baromfitartó és nagyüzemi termelő érdekében, állapítsa meg a baromfi piaci árát, és ezen az áron kárpótolja a termelőket abban az esetben, ha a madárinfluenza következtében állataik elhullanak, vagy elkobozzák azokat.

Követelik továbbá, hogy a miniszter határozza meg a baromfi intervenciós árát, vásárolja fel a fogyasztáskiesés miatt a piacon jelentkező árufelesleget, és azonnali hatállyal tiltsa meg a külföldről származó baromfitermékek behozatalát, értékesítését.

Paulina László elmondta: a demonstrációval arra akarják felhívni a kormány figyelmét, hogy a madárinfluenza sokkal komolyabb dolog, mint ahogyan azt most kezelik, szerinte az illetékesek elbagatellizálják a dolgot. A figyelmet a megelőzésre kellene irányítani, a magyar kormánynak azonnali importtilalmat kellene bevezetni a baromfitermékekre. Megjegyezte, hogy Magyarországnak van elég baromfiáruja, ami garantáltan vírusmentes, és amivel el lehetne látni a piacot.

Dékány András nem akart a miniszter nevében beszélni, de azt elmondta, hogy a tiltakozók főleg piacvédelmi intézkedéseket követelnek, amelyre csak olyan választ lehet majd adni, ami nem ellentétes az európai uniós jogszabályokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik