Belföld

Pert nyert a Fidesz az ORTT ellen

A tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének megsértése miatt a Fővárosi Bíróság első fokon megváltoztatta az Országos Rádió és Televízió Testülete (ORTT) egyik, a Magyar Televízió (MTV) Nap-kelte című műsorával kapcsolatos döntését.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának sajtóosztálya csütörtökön közleményben tudatta az MTI-vel: a bírósági ítélet megállapítja, hogy a műsorszolgáltató – a Magyar Televízió tavaly október 4-i Nap-kelte című műsora – megsértette a médiatörvényben meghatározott, a tényszerű és tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó követelményt azzal, hogy a műsorvezető, Orosz József pontatlanul idézte Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének Soltvadkerten egy nappal korábban elhangzott beszédét.

A műsorban – amelynek vendége Áder János, a Fidesz frakcióvezetője volt – Orosz József vétett a tárgyilagosság követelménye ellen azzal, hogy azt állította, a Fidesz elnöke úgy nyilatkozott, hogy “a Gyurcsány-kormány nem a magyar emberek kormánya”. Orbán Viktor ezzel szemben azt mondta, hogy a Gyurcsány-kormány programja nem a magyar emberek programja – áll a közleményben, amely szerint a műsorvezető “a közszolgálati hírműsorban megengedhetetlenül saját véleményt fogalmazott meg”. Abíróság álláspontja szerint Orosz József ugyancsak megsértette a médiatörvényt azzal, hogy véleményt megfogalmazva zárta le az Áder Jánossal folytatott beszélgetést, és nem adott lehetőséget a frakcióvezetőnek a reflektálásra.

A Fidesz-frakció közleménye felidézi, a Nap-kelte műsorát az ORTT Panaszbizottságának Molnár Péter vezette tanácsa egyhangúlag elmarasztalta az ügyben, “ezt a döntést változtatta meg többségi szavazattal az ORTT Testülete, és a médiahatóság utóbbi határozatát változtatta meg a Fővárosi Bíróság”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik