Belföld

A külügyi tárca feljelentést tesz távirat-ügyben

A Külügyminisztérium hivatalból büntető feljelentést tett a legfőbb ügyészségen ismeretlen tettes ellen egy rejtjeles távirat kérdésében, és kérte az ügy kivizsgálását – mondta a külügyminiszter.

Nemcsak tartalmában elfogadhatatlan, hanem eljárási szabályokat is sért, hogy az egyik napilap politikusokra hivatkozva megjelölte egy rejtjeles távirat számát. Ez a jelenleg érvényes szabályok szerint csak úgy történhetett, hogy egy erre jogosulatlan személy az információt illetéktelennek kiadta – szögezte le Somogyi Ferenc. Az ügy előzménye, hogy Németh Zsolt (Fidesz), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerdán kérte a külügyminisztertől, hogy betekinthessen titkos külügyi anyagokba.

Németh Zsolt azt szerette volna megtudni, igaz-e, hogy – mint mondta – a stockholmi magyar nagykövet táviratában a kormányfő számára kampányjavaslatokat fogalmazott meg. „A távirat tartalmának ismeretében már szerdán jeleztem, hogy nincs semmiféle olyan része annak a nagyköveti jelentésnek, ami a miniszterelnök számára megfogalmazott kampánytanácsként értelmezhető” – szögezte le Somogyi Ferenc. Megjegyezte, hogy a távirat tartalmáról Németh Zsoltnak sem lehetett volna tudomása.

Az MTI kérdésére a külügyminiszter elmondta: egy viszonylag szűk kör férhetett hozzá a kérdéses távirathoz, a kezelés rendszerében mindenki jelszóval és pontosan meghatározott feltételekkel juthat hozzá ezekhez a táviratokhoz és az ehhez kapcsolódó adatokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik