Belföld

Jövőre kevesebb minisztérium lesz?

A Világgazdaság értesülései szerint még ebben a ciklusban csökkentené a minisztériumok számát a Gyurcsány-kormány – legalábbis erről folynak egyeztetések a koalíciós pártok között.

Az informatikai minisztériumot a gazdaságiba olvasztanák be, egy tárca lenne az oktatási és a kulturális, megszűnnének a tárca nélküli miniszteri posztok – ilyen irányú elképzelések vannak a kormányzaton belül. A Világgazdaság úgy értesült, hogy a koalícióban felmerült: ebben a ciklusban még a választásokig csökkenteni kellene a minisztériumok számát. Ezzel ugyanis üzenni lehetne a piacoknak, miszerint a költségvetési hiány csökkentése valódi célkitűzés, amely érdemi lépésekkel jár együtt. Az elkötelezettség demonstrálása az államapparátus működésének egyszerűsítése, létszám-takarékossága mentén zajlana, ám „mellékhatásként” javulhatna a kormányülések minősége is.

A jövő évi költségvetés előkészítését is érintő elképzelésekről még nem született döntés. Ez politikailag sincs előkészítve – tájékoztatták a lapot kormányzati tisztségviselők. A koalíciónak is meg kellene egyezni, hogy a szabad demokrata és a szocialista tárcákat arányosan érintse az összevonás. A jövő évi választásokra is kihatással lenne a lépés, hiszen több választónak „tetszene” a leépítés, mint ahányat személy szerint érintene. A tervek között szerepel, hogy elkészülne egy „második lépcső” is, azaz kiderülne, a választások után milyen kormányzati struktúrában gondolkodik az MSZP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik