Belföld

Újabb lépés a rákdiagnosztikában

Átadták a Pozitron diagnosztikai központ ciklotronját, amelyben a vizsgálathoz szükséges izotópot állítják elő, egyedül Budapesten

A rákdiagnosztikában egyedülálló fejlesztés készült el Újbudán. „Már működik Budapest egyetlen ciklotron berendezése – tájékoztatta a FigyelőNetet Tombor Bálint, a Pozitron diagnosztikai centrum ügyvezető igazgatója. – Elsőként a Pozitron állítja elő a PET/CT vizsgálatokhoz szükséges izotóppal jelölt vizsgálati anyagot (radiopharmakont), saját gyártó laboratóriumában, az európai uniós gyógyszergyártási gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelően” – tette hozzá.

A rendkívül rövid – mindössze 110 perces – felezési idejű pozitront kibocsátó bomló izotóp jelenlétének köszönhetően a teljes test PET/CT vizsgálatban a mindössze néhány milliméteres daganatok helye is meghatározható, ezzel segítve a szakorvost a betegség leghatékonyabb terápiájának kiválasztásában.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a gyártás helyén végzett hivatalos auditálás után megadta a Pozitron Hunyadi János úti telephelyére a gyógyszergyártási engedélyt és törzskönyvezte a Pozitron Scan FDG injekció in vivo diagnosztikumot. A Pozitron első gyógyszerkészítménye széleskörűen használható onkológiai, kardiológiai és neurológiai vizsgálatokban. A diagnosztikai központ nemcsak a saját PET/CT készülékének radiopharmakonnal való ellátását végezheti, hanem a törzskönyvezett injekciós készítményét más hasonló diagnosztikai tevékenységet folytató kórházak, intézmények számára is forgalmazhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik