Belföld

Rendezvények ’56 emlékére

Szombaton és vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc 49., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 16. évfordulójára emlékezik az ország. A nap folyamán valamennyi párt és több civil szervezet is megemlékezést tart.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 49. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos ünnepségek mellett koncertek és családi programok is várják az érdeklődőket október 23-án.

Mint a kormányfő egy hét eleji sajtótájékoztatón elmondta, a programok megszervezésének és lebonyolításának jogát a Sky Marketing Kft. nyerte el közbeszerzési pályázaton. A közbeszerzés értéke 224 millió 312 ezer forint volt, amely mintegy félmillió forinttal kevesebb, mint a tavalyi költségek.

A rendezvénysorozat október 22-én, szombaton kezdődik a Műegyetem aulájában, a forradalmat elindító egyetemi ifjúság emléke előtti tisztelgéssel. Ezt követi a hagyományos fáklyás felvonulás a Bem térre, onnan pedig a Kossuth térre, ahol este fellobban a forradalom lángja. Szombat este a Clark Ádám téren pedig koncertet rendeznek.

Október 23-án katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót, és megkoszorúzzák a Nagy Imre-szobrot. Sólyom László köztársasági elnök Nagy Imre Érdemrendet ad át a Sándor-palotában. Este pedig a közjogi méltóságok az Állami Operaházban rendezett ünnepi díszelőadáson vesznek részt. A hivatalos programok mellett vasárnap a Lánchídon 13 élő szoborkompozíció eleveníti meg a forradalom fontos pillanatait, a Roosevelt téren a kor jellegzetes járműveivel, a Lövőház utcában pedig korabeli tárgyakkal, szimbólumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Az est lezárásaként a Clark Ádám téren retrodiszkó várja zenei időutazásra a fiatal és idősebb korosztályokat.

A Fidesz külön programmal készül a forradalom évfordulójára: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke október 23-án a Műegyetem előtt mond beszédet. Ezt követi az 56 – Újjászületés című rendezvény, vasárnap fél ötkor. Pokorni Zoltán alelnök vasárnap 11 órakor a budapesti Széna téren, Áder János frakcióvezető Csornán, Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke Körmenden, Kövér László, az országos választmány elnöke szombaton Nyírbátorban, Pelczné Gáll Ildikó alelnök szintén szombaton Mezőkövesden beszél. Rogán Antal kampányfőnök Szentgotthárdon, Schmitt Pál alelnök, Kecskeméten és vasárnap Nyíregyházán, Varga Mihály alelnök pedig Tiszafüreden és Karcagon mond beszédet.


A Szabad Demokraták Szövetsége a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál emlékezik az 1956-os eseményekre vasárnap délelőtt, egy nappal korábban, szombaton pedig az SZDSZ Új Generáció emlékezik az egy héttel ezelőtt elhunyt Eörsi István költő-íróra a Corvin-közben, ahol barátai és tisztelői olvasnak fel a szerző írásaiból.


Az MDF Mátészalkán, Budapesten és Pécsett emlékezik meg az évfordulóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik