Belföld

MSZP: siker a fiatalok közt

Bár mindkét párt erősített, hibahatáron belülire csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között.

A Fidesz a nyári veszteségek után stabilizálta szavazótáborát, újra a választópolgárok csaknem három tizede áll mögötte, s – akárcsak a múlt hónapban – a biztos pártválasztók 47 százalékára számíthat— derül ki a Népszabadságban olvasható, a Szonda Ipsos által készített október közepi közvélemény-kutatásból.


A két nagy párt között azonban így is szorosabb lett a verseny, mivel a szocialisták e körben már 44 százalékra számíthatnak. Mintahatáron belülire csökkent a különbség a másik kategóriában is: az összes választásra jogosult állampolgár 29 százaléka szavazna a Fideszre és 27 az MSZ-re ha most vasárnap lennének a választások. Jelenleg a választásra jogosultak 42 százaléka tartozik a biztos pártválasztók közé, enynyien mutatnak részvételi hajlandóságot, ami valamely párt támogatásával is párosul.

Különösen feltűnő az MSZP helyzetének javulása – talán az identitáskampány hatásaként – a fiatalok és a diplomások körében. A 30 év alattiak körében az elmúlt hónapokban a Fidesz átlagos támogatottsága 35, az MSZP-é 16 százalék volt. A mostani felmérésben szűkült a fiatal demokraták előnye: 31 százalékon állnak, a szocialisták 23 százalékot értek el ebben a csoportban. A felsőfokú végzettségűek között átvette a vezetést a szocialista párt. Korábban a Fidesz-MSZP támogatottsági arány 35-22 százalék volt, ezúttal 27 illetve 32 százalékot regisztráltunk. Ugyancsak látványos változás történt a nagyobb vidéki városokban, megyeszékhelyeken. Az elmúlt hónapok Fidesz-előnye (30 százalék, szemben a szocialisták 25 százalékával) megfogyatkozott, és a kormánypárt egyértelmű fölényre tett szert: 35 százalékon áll, míg a Fidesz 25 százalékot kapna. A kisebb városok és a falvak továbbra is a fiatal demokraták mellett állnak: 29-25, illetve 33-22 százalék a két párt táborának aránya.


Az összes választókorú polgár két százaléka támogatja az SZDSZ-t, egy százaléka az MDF-et, ugyanez az arány a biztos pártválasztók körében 3 illetve két százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik