Belföld

MDF: javítani kell az élelmiszerbiztonságot

Az MDF az élelmiszerbiztonság javítása érdekében azt javasolja a kormánynak: lépjen fel az Európai Uniónál a közösségi szabályozás szigorításáért, vizsgálja felül a magyar hatóságok munkáját és vonja felelősségre az élelmiszerbotrányokban érintett cégeket.

Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője elmondta: szakmai és fogyasztói vélemények szerint is romlott az élelmiszerbiztonság. A politikus egyebek között azokra a hírekre utalt, amelyek bajor vágóhídi nyesedékek magyarországi feldolgozásáról és továbbértékesítéséről szólnak. Aggodalomra ad okot, hogy a madárinfluenza idején Magyarországon a hústermékek 30 százaléka továbbra is a feketegazdaságból származik – tette hozzá.

Az EP-képviselő jelezte: az MDF az élelmiszerbiztonság javítása érdekében azt kéri Gráf József agrár-, valamint Rácz Jenő egészségügyi minisztertől, hogy az Európa Tanács soron következő ülésén vessék fel az uniós szabályozás újraszabályozását. Az ellenzéki párt azt is javasolja a kormánynak, hogy ellenőrizze az élelmiszerbiztonságot Magyarországon felügyelő hatóságok munkáját – közölte Olajos Péter.

A politikus hozzáfűzte: az MDF további javaslata szerint az élelmiszerbiztonságot fenyegető esetekben – fogyasztóvédelmi megfontolásokból – azonnal közzé kell tenni az érintett cégek és termékek nevét. A képviselő elmondta, hogy az MDF a javaslataival levélben kereste meg az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosát, a ciprusi Markos Kyprianou-t is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik