Belföld

Hiller levélben kéri Orbánt felszólalásra

A költségvetés vitáját ajánlja parlamenti megszólalásra Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének Hiller István, az MSZP elnöke az ellenzéki politikusnak írott levelében, amelyet pénteken az MSZP-frakció kommunikációs és sajtóosztálya juttatott el az MTI-nek. Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének véleménye szerint a jövő évi költségvetés már a parlamenti vita megkezdése előtt megbukott.

“A költségvetés nem csupán számok halmaza, hanem egy jövőkép megvalósítási programja is, mindannyiunkat érint, hogy Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja, és annak vezetője hogyan gondolkodik” – írja a kormánypárti politikus a levélben, amelyben több témát is figyelmébe ajánl Orbán Viktornak.
Hiller István emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor egy interjúban világossá tette: nem zárja ki, hogy a november 2-án kezdődő költségvetési vitában személyesen is részt kíván venni az Országgyűlésben.

A pártelnök azt írja, megtisztelné, ha az ellenzéki pártvezér parlamenti felszólalásában kitérne arra, melyek azok a hivatalok, intézmények, amelyek megszüntetése szóba jöhet.
Az MSZP elnöke tudni szeretné azt is, jelenti-e a megyei közgyűlések, önkormányzati képviselő-testületek létszámának radikális csökkentése, hogy “a Fidesz ezúttal hajlandó lesz a kistérségekről szóló 2/3-os jogszabály-módosításokat is támogatni”.

A pártelnök szerint az a kérdés is felmerül, hogy Orbán Viktor az áfacsökkentéssel szemben miért a személyi jövedelemadó csökkentését tartja a leginkább igazságos lépésnek akkor, “amikor nyilvánvaló, hogy az áfa voltaképp a szegények adója, hiszen éppen azokat sújtja leginkább, akik egyik napról a másikra élnek”.

Hiller István arra kéri az ellenzéki pártelnököt, hogy felszólalásában térjen ki arra, mi a véleménye a nyugdíjrendszer igazságosabbá tételének kívánatos irányáról. Hozzáfűzte: az MSZP álláspontja az, hogy a nyugdíjasok biztonságát a mindenkinek járó 13. havi nyugdíj kiteljesítése, rendszerének megőrzése, a nyugdíjak összegében tapasztalható “elfogadhatatlan és érthetetlen” különbségek folyamatos enyhítése növelheti.
Hiller István azt írja, “a közügyeket figyelő polgárokkal szemben a politika akkor jár el a lehető legnagyobb szakmai gondossággal, ha jövőképét világosan, és az annak megvalósítására kigondolt program részletgazdag, összehasonlítható bemutatásával fejti ki”.

Levelében a szocialista pártelnök kitért arra, hogy a szociáldemokrata-liberális kormány már világossá tette, melyek azok a prioritások, amelyek összefogják a 2006-os esztendőre vonatkozó programját, és így a költségvetés alapját is jelentik. Mint írja, ezek az adócsökkentés ötéves programja, az igazságosabb családtámogatási rendszer, a nyugdíjasok biztonságának növelése, az autópálya-program még lendületesebb folytatása, hiszen a ciklus végéig átadandó új gyorsforgalmi szakaszok önmagukban mintegy 5-6000 új munkahelyet teremthetnek.

Fidesz: a költségvetés megbukott

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közleményben reagált az MTI-nek Hiller István levelére. “Itt lenne az ideje, hogy Hiller István és az MSZP végre szembenézzen a valósággal! A jövő évi költségvetés ugyanis már a parlamenti vita megkezdése előtt megbukott. Ha Hiller István és Gyurcsány Ferenc nem akarja, hogy a 2006-os büdzsé kártyavárként omoljon össze, ezzel a ténnyel szembe kell nézniük és új, az Európai Unió számára is meggyőző, valós számokon alapuló költségvetést kell beterjeszteniük” – olvasható a közleményben.

Hiller Istvánnak ahelyett, hogy az ellenzékkel foglalkozna, el kell mondania, Gyurcsány Ferencnek az utóbbi időben tett ígéretei közül melyek nem valósulnak meg. A nagyobbik kormánypárt elnökétől joggal várják el az emberek, hogy megtudják, mire számíthatnak a jövő évben – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik