Belföld

Dohányozhatnak az orvosok, a betegek nem

Mégsem tiltanák meg teljesen a dohányzást az egészségügyi intézményekben. A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosításának legújabb tervezete azt eredményezheti, hogy az orvos cigarettázhat a kórházban, míg a beteg nem – számol be a Magyar Nemzet.

A lap információit megerősítette meg Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, népegészségügyi kormánymegbízott. Mint mondta: a javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet.

A tervezet szerint az egészségügyi intézményekben, például kórházakban, háziorvosi és szakrendelőkben tilos lesz a füstölés ott, ahol van betegforgalom. A páciensektől elzárt helyeken viszont lehetnek majd kijelölt dohányzóhelyek. A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint oda bemehetnek-e majd a betegek, Kökény Mihály úgy felelt: ez egy gyakorlati kérdés lesz, de a jelen állás szerint ez a szabályozás azt feltételezi, hogy nem.

A népegészségügyi kormánymegbízott hangsúlyozta: bármelyik egészségügyi intézmény vezetősége dönthet úgy, hogy nemdohányzó hellyé minősíti az egész intézményt, és senkinek nem engedélyezi a füstölést. A jogszabály-módosítás legújabb tervezete szerint viszont teljesen tiltott lesz viszont a dohányzás ott, ahol 6 éven aluli gyermekeket gondoznak, így például a bölcsődékben és az óvodákban.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik