Belföld

Szocialista főpolgármestert akar az MSZP

Az MSZP budapesti küldöttértekezlete jóváhagyta a párt budapesti területi listáját, amelyet Hiller István pártelnök vezet - jelentette be Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az első öt helyen Hiller István után sorrendben Molnár Gyula, Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője szerepel – közölte a budapesti elnök a 2006-os országgyűlési képviselő-választásra készült listáról. A 32 egyéni jelölt között öt az új induló, 27-en már voltak jelöltek.

Az elnök közölte: a küldöttek támogatják, hogy az országos listán, a bejutásra esélyes helyen szerepeljen Mandur László, aki korábban budapesti elnök volt, illetve Horn Gyula volt miniszterelnök, Katona Béla parlamenti frakcióvezető-helyettes, Wiener György, a párt országgyűlési képviselője.

Molnár Gyula a küldöttértekezlet állásfoglalását ismertetve azt mondta: a 2006-os önkormányzati választáson szocialista főpolgármestert szeretnének állítani az SZDSZ-szel egyetértésben. “Mi úgy érezzük, (…) hogy egy szocialista főpolgármester jobban tudná irányítani ezt a várost, mint a jelenlegi” – fogalmazott. Hozzáfűzte: a küldöttek felhatalmazták a budapesti elnököt, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az SZDSZ-szel. Mint mondta, a jelölés végső dátuma 2006 tavasza.

Molnár Gyula azt mondta: kezdeményezik, hogy a főváros és a kormány között legyen együttműködési megállapodás, hogy legyenek olyan kérdések, amelyben nincs vita, függetlenül attól, ki kormányoz, ki vezeti a fővárost.

Az MSZP budapesti elnök közölte: kezdeményezik azt is, hogy a fővárosban szerepet vállaló hat politikai párt állapodjon meg egy “budapesti minimumban”, vagyis abban, mit értenek a város alapvető működésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik