Belföld

Személyiségi jogokat sértett az Ikea

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen elmarasztalta az Ikea Kft.-t. A pert az Örs vezér téren lakó magánszemélyek indították, mivel indoklásuk szerint a bútoráruház építkezése akkora zajjal járt, hogy az már személyiségi jogokat sértett.

A lakókat képviselő Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda által kiadott közlemény szerint az Ikea Kft. jogerősen pert vesztett az Örs vezér tér lakóival szemben, és a Fővárosi Ítélőtábla nem vagyoni kártérítés megfizetésére is kötelezte a zajt okozó felet, tehát az építkező Ikea Kft. – t.

Az Örs vezér terén lakó magánszemélyek azért perelték be az Ikea kft-t, mert sérelmezték, hogy az Ikea Kft., illetve a nevében eljáró ASA Kft., mint fővállalkozó 2002. áprilisától 2002. december elsejéig a budapesti, Örs vezér téri IKEA áruház bővítési munkálatai során az éjszakai órákban olyan fokozott zajjal járó tevékenységet folytatott, mely lehetetlenné tette, hogy a felperesek az éjszakai órákban az építkezés környezetében lévő lakásaikat rendeltetésüknek megfelelően alvás, pihenés céljára használják.

Az elsőfokú bíróság 2005. március 24-én megállapította, hogy az Ikea Kft. azzal, hogy az áruház második ütemének építése során több esetben éjszaka is zajongott, megsértette a közelben lakók pihenéshez és a magánlakás sérthetetlenségéhez fűződő személyiségi jogait. Az Ikea Kft.-t ezért fejenként 150 ezer forint megfizetésre kötelezte. A fellebbezést követően a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla október 13-i döntésében ezt az ítéletet teljes egészében helyben hagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik