Belföld

Nyilvánosságra hozzák a táviratokat

A külügyminiszter döntése alapján a tárca jelentést készít a 2001. szeptember 11. utáni napokban a washingtoni magyar nagykövetségről hazaküldött titkos táviratokról és azt elküldi a parlament külügyi bizottságának.

A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a tárca ezen felül lehetővé teszi, hogy a bizottság tagjai a Külügyminisztériumban elolvassák ezeket a táviratokat. Polgár Viktor szerint erre néhány napon belül, nagy valószínűséggel a jövő hét során sort lehet keríteni.

“Tudomásunk van arról, hogy léteznek olyan táviratok, amelyeket 2001. szeptember 11. után a washingtoni magyar nagykövetségről küldtek haza, tolmácsolva azt az amerikai kérést, hogy a Fidesz-kormány és Orbán Viktor akkori miniszterelnök határolódjon el a MIÉP elnökének kijelentésétől” – hangsúlyozta korábban Hárs Gábor, a külügyi bizottság tagja, amikor a táviratok nyilvánosságra hozatalát kérte.

Emlékeztetett arra, hogy Csurka István MIÉP-elnök a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás után azt mondta, az amerikaiak megérdemelték a történteket.

Polgár Viktor elmondta, hogy a Külügyminisztérium – az ellenzék kérésére – azt követően is betekintést engedett a külügyi bizottság tagjainak a külügyi levelezésbe és táviratokba, hogy a miniszterelnök a szaúd-arábiai futballistákkal kapcsolatos kijelentését tette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik