Belföld

Nem mennek magyar katonák Irakba

Valószínűleg nem megy az elkövetkező fél évben magyar őrszázad Irakba, mivel továbbra sincs új katonai felajánlás az iraki NATO-misszióval kapcsolatban - nyilatkozta a honvédelmi miniszter pénteken az MTI-nek.

A NATO korábbi tervei szerint a jövő év elejétől kellene megoldani a bagdadi NATO-kiképzőközpont biztosítását, amelyhez legalább három századnyi erő szükséges. Jelenleg az objektum védelmét biztonsági őrök látják el.

Juhász Ferenc elmondta, hogy a NATO továbbra is keresi a megoldást, “egy biztos, mi nem vagyunk hajlandók vegyes megoldást felvállalni”, azaz, hogy a magyar katonák civil őrökkel közösen lássák el a központ védelmét.

“Mivel más katonai felajánlás nincsen, éppen ezért most azt valószínűsítem, hogy nem fogunk menni (…) a következő fél éven belül” – mondta Juhász Ferenc. A 120 katonából álló őrszázaddal kapcsolatos magyar felajánlás jövő év szeptemberéig van érvényben. Az iraki kiképzési misszióban egyébként ez év február óta dolgoznak NATO-törzstisztek, akik többek között az irakiak későbbi kiképzését végzőket készítik fel feladatukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik