Belföld

Bővül a PSZÁF hatásköre

A korábbinál szélesebb hatáskört és piacfelügyelői szerepet biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló új, 2005. november 15-én hatályba lépő egységes felügyeleti törvény – mondta Marsi Erika a PSZÁF vezérigazgatója.

Az új törvény legfontosabb eleme, hogy megerősíti a PSZÁF piacfelügyeleti szerepét. Ezentúl a szervezet kötelessége lesz olyan eseteket is vizsgálni, mint a jogosulatlan tevékenység végzése, az engedély nélküli betétgyűjtés, a bennfentes kereskedelem vagy egyéb, tiltott tőkepiaci ügyletek. A PSZÁF eddig nem vizsgálhatott olyan cégeket, amelyek törvénysértő módon, engedély nélkül végeztek a felügyelet hatáskörébe nem tartozó tevékenységet. Ezekre a jogosulatlanul tevékenykedő cégekre felügyeleti bírság sem volt kiróható, amire viszont az új törvény már lehetőséget ad.

Az új szabályozás egy része a közigazgatási eljárásokról szóló törvény változtatásait vezeti át, amely az állampolgárok számára az eddigieknél jóval tágabb lehetőségeket biztosít az érdekérvényesítés terén.

A PSZÁF integrált felügyeleti státusának megfelelően egységes és átlátható rendszert alkotnak az egyes szektorokban végrehajtott ellenőrzések, illetve felügyeleti intézkedések, amire a felügyelet mindig is törekedett, de eddig az egységes felügyeleti elv nem minden esetben tudott érvényesülni – hangsúlyozta Marsi Erika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik