Belföld

Békében halad a koalíció a 2010-es euró felé

Az euró 2010-es bevezetésének kihirdetésekor sok olyan vélekedés hangzott el, amelyek szerint az MSZP ismét behódolt a kisebbik kormánypártnak. A koalíció pártjai azonban egyértelműen tagadják, hogy bármiféle feszültség is lett volna közöttük, csupán egyeztettek.

A nagyobbik kormányzó párt hivatalos álláspontja szerint az elmúlt két és fél hétben a szocialista párt egyeztetett a koalíciós partnerrel és szakértőkkel is, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta ki a döntést: az euró 2010-es bevezetése érdekében 2008-ra teljesíteni kell a maastrichti feltételeket, a költségvetési hiány három százalékra, vagy az alá szorítását, a jövőre tervezett 4,7 százalékról.

Csak koalíciós egyeztetés

„Nem volt koalíciós vita az MSZP és az SZDSZ között, egyeztetési folyamat zajlott a pártok között az euró bevezetésének dátumáról” – mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese egy keddi sajtótájékoztatón. Mint hangsúlyozta, a koalíció pártjai elsősorban azt mérlegelték, hogy a cél helyes-e, a feltételek biztosíthatóak-e a megváltozott körülmények között, és ez az út milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.


„Az a kialakult álláspont, hogy a cél helyes, hogy a feltételek teljesíthetők, és hogy vállalható az odavezető út” – fogalmazott Szekeres Imre. A szocialista politikus hozzátette: a két koalíciós párt elkötelezett abban, hogy tartható a jövő évi költségvetés. Az egyeztetések majdnem két hétig tartottak, és abban nem csupán a két koalíciós partner vett részt, hanem a kormány szakértői, a két párt vezetői, és egy nagyon széleskörű gazdasági társadalmi szakértői kör.

Tovább a megkezdett úton

Ugyanezt hangsúlyozta a kisebbik kormányzó párt is. „A két koalíciós partner még 2004-ben, a közös kormányprogramban állapodott meg abban, hogy 2010-ben bevezetjük az eurót. Ezt azóta senki nem kérdőjelezte meg. Csupán annyit éreztünk, hogy az MSZP, illetve a miniszterelnök egy kicsit elbizonytalanodott, de ez nem okozott feszültséget. Nem kellett kilépéssel sem fenyegetni, hiszen a döntés maga nem kérdőjeleződött meg” – mondta Horn Gábor a FigyelőNetnek.


Az SZDSZ kampányfőnöke hozzátette, a kérdés igazán a megvalósítás volt. „Nem látok megszorító törekvéseket az MSZP-ben, ezzel együtt a 2006-os költségvetés nem választási költségvetés. Én nem értek egyet azokkal a közgazdászi véleményekkel, hogy a jelenlegi költségvetés keretei nem teszik lehetővé az európai pénz 2010-es bevezetését. Ez szerintem racionális és elfogadható. Az viszont tény, hogy elkerülhetetlen a nagy rendszerek – egészségügy, önkormányzatok, közszféra, államháztartás – reformja. Ennek megvalósításához azonban az ellenzék támogatására is mindenképpen szükség van, függetlenül attól, ki lesz kormányon 2006-tól” – véli Horn Gábor.

Mindkét párt érdeke volt a 2010-es bevezetés

A FigyelőNet által megkérdezett szakértő szerint sem volt akkora a koalíciós feszültség, mint ahogy az a sajtóban helyenként megjelent: a szakadásnak semmilyen reális esélye nem volt. „Természetesen voltak tárgyalások és viták, de az euró 2010-es bevezetése nem kizárólag az SZDSZ akarata volt: az MSZP-nek sem tett volna jót, ha visszatáncol eredeti vállalásától. Ráadásul ha a megszorításokat végigviszi a kormány, ez egy járható út” – véli Budai Bernadett politológus. A Visionconsulting elemzője azonban hozzátette: a most benyújtott költségvetésen nehéz változtatni: a kormánynak vagy újat kéne benyújtania, vagy a képviselők módosító indítványaival kéne változtatásokat eszközölnie. Kérdés persze, hogy ezek a megoldások mennyire szerencsések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik