Belföld

Az ökopárt a parlamentbe készül

Élőlánc Magyarországért néven zöld párt alakult szombaton Budapesten.

A párt alternatív kampányával elsősorban a rendszerváltás utáni politizálásból kiábrándult szavazókat kívánja meggyőzni, hogy juttassák be képviselőit az Országgyűlésbe.

“Nem győzni akarunk elsősorban, hanem meggyőzni” – mondta az alakuló ülés utáni sajtótájékoztatón a párt szellemi atyja, az 57 éves író, filozófus és környezetvédő Lányi András. A párt “ökológiai politikát” hirdet, amely szeretne véget vetni a “technikai-gazdasági kényszerűségek” uralmának. “Ami körülöttünk van: nem fejlődés és nem tartható fenn” – áll a párt bemutatkozó dokumentumában.

Orosz István, az alapító ülésen megválasztott ötfős elnökség egyik tagja elmondta, hogy miután indulni kívánnak a jövő évi országgyűlési választáson, az ehhez szükséges legalább hét területi listát mindenképpen szeretnék kiállítani.

Lányi András hozzátette: a jövő évi választásokon sikerük nem a számokon múlik, sokkal inkább a bemutatkozás minősége a fontos. Utalt arra is, hogy hosszú távon akarnak jelen lenni a politikában, beleértve a jövő évi önkormányzati választásokat, majd az európai parlamenti választásokat.

Lányi, aki a Védegylet egyik alapítója is, annak ellenére bizakodó, hogy jó pár hasonló kezdeményezés bukott már el az elmúlt tizenöt évben. A Magyarországi Zöld Párt, a Zöld Alternatíva, majd a Zöld Demokraták Szövetsége is próbálkozott a parlamenti választásokon, ám négy százalékot még ez utóbbinak is csak a Centrum szárnyai alatt sikerült elérnie; a többiek egy-két százalékos eredmény után egyszerűen elfelejtődtek.

„Pénz nélkül, de markáns mondanivalóval indulunk, mások ezt fordítva teszik. Számunkra a hiteles jelenlét és a hiteles személyiségek jelenléte a fontos. Ebben hiszünk, ráadásul még ingyen is van” – mondta. Egyébként nem tekinti a szervezetet környezetvédőnek: “a környezet védhetetlen”, mert a természet elleni erőszak a fennálló világrend lényegéhez tartozik.

“Ne történhessen meg az, hogy a gazdasági teljesítmény növekedése az életszínvonal romlásához vezet” – összegzi Lányi a párt céljait. Az Élő Lánc hevesen fellép minden ellen, ami ezt a rendszert tartja fenn, és persze támogat minden, ennek megváltoztatására irányuló – a fenntarthatóságot szolgáló – erőfeszítést.

Az új ökopárt nem számol potenciális szövetségesekkel a parlamentben. Viszont örök ellenzéki szerepre sem vágyik, hiszen az együttműködés lehetőségét konkrét kezdeményezések mentén ítélik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik