Belföld

Bush megígérte a vízumrendszer könnyítését

George Bush amerikai elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott pénteki washingtoni tárgyalásán ígéretet tett a vízumrendszer enyhítését célzó, a két külügyminiszter által kidolgozott "útiterv" felgyorsítására.

Erről Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tájékoztatta Washingtonból a Magyar Televízió Az Este című műsort. Fontos látni, hogy Amerika, Bush elnök személyesen érti a mi kérésünket, hogyha egyszer partnerek, szövetségesek vagyunk, akkor miért ne utazhatnánk egyszerűbben az Egyesült Államokba – mondta Kóka János, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kíséretében tartózkodik az Egyesült Államokban.

Nekünk is meg kell azonban érteni őket. George Bush elnök elmondta, hogy több mint tízmillió ember, több mint egy Magyarországnyi ember lakik illegálisan az Egyesült Államokban. “Nem a magyarokkal van baj, nem a kelet-közép-európaiakkal, hanem azzal, hogy ezt a kérdést nekik nyilván a világ legnagyobb szuperhatalmaként globálisan kell kezelni” – mondta a gazdasági miniszter.

Mindazonáltal George Bush elnök ígéretet tett arra, hogy azt az útitervet, amelyet Somogyi Ferenc magyar és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kidolgozott, fel fogjuk gyorsítani. Ennek a menetrendnek a vége a vízummentesség lehet, de eközben is léphetünk olyanokat, amelyek érdemben enyhíthetik a terheket. Könnyebben kaphatnánk vízumokat és a biometrikus azonosítás csak egy ideig tarthat.


Ezeken a mérföldköveken kell végig lépkedni, hogy végül eljussunk a vízummentességig – mondta Kóka János.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik