Belföld

Jövő héten Gyurcsány-Bush csúcs

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek és pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Az utóbbi három évben ez lesz a harmadik miniszterelnöki látogatás Magyarországról és a felek nyugtázhatják a 2002-es kormányfői vizit óta bővülő együttműködést, amely a biztonságpolitikán túl kiterjed a technológia és az egészségügy területére is – emelte ki Simonyi András nagykövet. A magyar kormányfőt elkíséri Somogyi Ferenc külügyminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Kovács Kálmán informatikai miniszter is.

A látogatás tárgyalási témáiról szólva a nagykövet hangsúlyozta, hogy jelentős előrelépés történt az egészségügyi kapcsolatokban, a gyakorlatilag csaknem teljesen privatizált amerikai és a csaknem teljesen állami magyar egészségügy együttműködésének kiemelt területe lett a rák-, és szívbetegség-megelőzés. Ennek ugyanúgy lökést adhat a kormányfői látogatás, mint a gazdasági együttműködésnek, amely a csúcstechnológia és a biotechnológia felé mozdult el. A magyarországi közvetlen beruházások jelentős része Amerikából érkezik – mondta a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik