Belföld

Januárig nem lesz luxusház a szellemhotelből

Az egykori Rózsadomb Hotel átépítése januárig biztosan nem folytatódhat, ugyanis egy civil szervezet megtámadta az építési engedélyt, és a bíróság leállította a munkálatokat a per befejeztéig – írja a Népszabadság.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány szerint rontaná a világörökség részét képező budai panorámát, ha a „környezetében már ma is léptéktelen, városképet zavaró” szellemhotelként emlegetett épülethez még két emeletet toldanának. Bár a Rózsadomb nem tartozik a világörökségi részhez, ám határos azzal, így „egyfajta pufferzónának tekinthető” – mondta Korompay Katalin, aki 1968-ban elkészítette a világörökségi területté nyilvánítás javaslatát.

A II. kerület polgármestere, Horváth Csaba azt nyilatkozta, a bíróság csak abban a kérdésben dönt, hogy a hotel része-e a világörökségnek, márpedig nem az. A politikus nem hivatalosan úgy tudja, a bírósági döntés nem jogerős.

A tizenöt éve befejezetlen szállóra a II. kerület nemrég adott építési engedélyt. A tervek szerint az egykori szakszervezeti üdülőt százlakásos luxus-társasházzá alakítanák. Horváth Csaba szerint még mindig az a kisebb rossz, ha két újabb emelettel magasodik a város fölé az épület, mert így megóvható a körülötte lévő kéthektáros zöld-terület, ahova akár még több társasház épülhet, ami azonban így elkerülhetővé vált.

A Fővárosi Tervtanács kétszer utasította el az átépítési terveket, a szervezet döntését azonban csak középítkezéseknél kötelező elfogadni, magánberuházások esetén – mint amilyen ez is – nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik