Belföld

Újabb magyar kisrepülő zuhant le

Szerencsésen túlélte a Szlovákiában lezuhant magyar kisrepülőgép balesetét a gép fedélzetén utazó két magyar állampolgárságú férfi.

A Zsolna (Zilina) közelében lezuhant Moran típusú magyar sportrepülőgép balesetéről a zsolnai rendőrség elmondta: a nem sokkal 13.00 óra előtt lezuhant kisgép pilótája és utasa mobiltelefonon próbált segítséget kérni, de eredménytelenül, mert a völgykatlanban, ahol a gép becsapódott, nem volt térerő. Végül egy, az erdőben gombászó férfi észlelte a balesetet, aki mobiltelefonon azonnal értesítette a mentőket. Az 1300 méter tengerszint feletti magasságban, nehezen megközelíthető terepre zuhant gépet a mentők és a tűzoltók csak két óra múltán tudták megközelíteni.

Amikor a gép roncsai közé szorult sérültekre találtak, mindketten eszméletüknél voltak, de súlyos, többszörös lábtörést szenvedtek. A két magyart a mentők a helyszínről előbb félezer méteren át kézi hordágyon vitték el, majd egy leszállásra alkalmas helyről mentőhelikopter szállította őket kórházba. Állapotuk nem életveszélyes, lábtöréseik azonban gondos sebészi beavatkozást igényelnek – tudta meg az MTI.

A magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője az eset kapcsán az MTI-nek elmondta: a magyar légügyi szervek hivatalos tájékoztatás kaptak a szlovák szakhatóságtól, hogy Zsolna közelében lezuhant egy magyar lajstromban szereplő, Moran típusú kisrepülőgép. A fedélzetén két személy volt, akik a balesetben megsérültek – tette hozzá Bajkó Erika.

Az idén nem ez az első baleset, amely magyar gépet ért Szlovákiában. Július derekán Rózsahegy (Ruzomberok) közelében, a likavai várrom fényképezése közben két magyar kisrepülőgép ütközött össze. Az egyik a földbe fúródott, pilótáját és utasát holtan emelték ki a roncsok közül. A másik gépet az automatikusan kinyíló mentőernyő védte meg a becsapódástól: fékezett zuhanással az erdő fáin “landolt”, pilótája és utasa sérülés nélkül került ki a bajból.

Szlovákiában pénteken és szombaton is történt egy-egy repülőbaleset. A vasárnap Zsolna mellett lezuhant magyar sportrepülőgép balesetének okait a máris megindult vizsgálat tárja majd fel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy műszaki vagy emberi hiba okozta-e bajt – mondta el a szlovák rendőrség szóvivője.

Szombaton egy sportrepülőgép Nagymarosnál a Dunába süllyedt, miután egy nagyfeszültségű vezetéknek ütközött, kényszerleszállást hajtott végre a Dunán és elsüllyedt. A gép pilótája sértetlenül partra úszott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik