Belföld

Még mindig rádióelnök kerestetik

A Magyar Rádió elnöki posztjára ezúttal tizennégyen adták be a pályázatukat, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének azonban ez alkalommal sem sikerült megfelelő jelöltet választania.

Harmadszorra sem sikerült megválasztani Kondor Katalin utódját. A kuratórium elnöksége nem tudott megállapodni egyetlen olyan jelöltben sem, akit a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elé küldhetett volna. Így továbbra is betöltetlen a Magyar Rádió elnöki posztja azt követően, hogy Kondor Katalin mandátuma augusztusban lejárt.

A tizennégy jelölt mindegyike nagy tapasztalattal bíró médiaszemélyiség volt pedig, többségük jelentős rádiós múlttal. A jelöltté váláshoz szükséges, a fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló elnökség tagjainak kétharmados támogatását azonban egyikük sem szerezte meg.


Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó kuratóriumi tagok elmondták: a 14 pályázó közül az első, szimpátiaszavazáson heten kapták meg az elnökségi tagok többségének voksát. Közülük az utolsó körben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének korábbi vezetője kapta a legtöbb, ám a jelöltté váláshoz szükséges hatnál eggyel kevesebb szavazatot.

A hétfői próbálkozás egyébként fél éven belül már a harmadik kudarc: május elején a kuratóriumban nem kapott a megválasztáshoz elegendő voksot az elnökség által támogatott Such György, két hónappal később pedig már jelöltet sem sikerült állítani a tisztségre.

Az egyik társadalmi kurátor pénteken levélben kezdeményezte, hogy megegyezés hiányában legalább az ügyvezető jelölést nyilvánosan tárgyalják. „Ezzel elejét vehetnénk annak (de legalábbis megnehezítenénk), hogy a hónapok óta húzódó sajátos eseményeket pártpolitikai célokra lehessen felhasználni. Ez pedig mindannyiunk törvény által is előírt kötelessége” – írta levelében Pós Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik