Belföld

Még mindig rádióelnök kerestetik

admin

2005. 09. 19. 11:52

A Magyar Rádió elnöki posztjára ezúttal tizennégyen adták be a pályázatukat, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének azonban ez alkalommal sem sikerült megfelelő jelöltet választania.

Harmadszorra sem sikerült megválasztani Kondor Katalin utódját. A kuratórium elnöksége nem tudott megállapodni egyetlen olyan jelöltben sem, akit a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elé küldhetett volna. Így továbbra is betöltetlen a Magyar Rádió elnöki posztja azt követően, hogy Kondor Katalin mandátuma augusztusban lejárt.

A tizennégy jelölt mindegyike nagy tapasztalattal bíró médiaszemélyiség volt pedig, többségük jelentős rádiós múlttal. A jelöltté váláshoz szükséges, a fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló elnökség tagjainak kétharmados támogatását azonban egyikük sem szerezte meg.


Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó kuratóriumi tagok elmondták: a 14 pályázó közül az első, szimpátiaszavazáson heten kapták meg az elnökségi tagok többségének voksát. Közülük az utolsó körben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének korábbi vezetője kapta a legtöbb, ám a jelöltté váláshoz szükséges hatnál eggyel kevesebb szavazatot.

A hétfői próbálkozás egyébként fél éven belül már a harmadik kudarc: május elején a kuratóriumban nem kapott a megválasztáshoz elegendő voksot az elnökség által támogatott Such György, két hónappal később pedig már jelöltet sem sikerült állítani a tisztségre.

Az egyik társadalmi kurátor pénteken levélben kezdeményezte, hogy megegyezés hiányában legalább az ügyvezető jelölést nyilvánosan tárgyalják. „Ezzel elejét vehetnénk annak (de legalábbis megnehezítenénk), hogy a hónapok óta húzódó sajátos eseményeket pártpolitikai célokra lehessen felhasználni. Ez pedig mindannyiunk törvény által is előírt kötelessége” – írta levelében Pós Péter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.