Belföld

Korszerűbbre cserélik a diákigazolványokat

Elektronikus aláírásra is alkalmas lesz az új diákigazolvány, amelyet tavasszal kezdenének gyártani. Egy ilyen kártya több mint kétezer forintba kerül majd, a minisztérium a diákokkal fizettetné ki az áremelést.

A továbbfejlesztett kártyákat a tanulók várhatóan használhatják majd a közlekedési vállalatok jövőbeni csipkártyás rendszereiben, emellett elektronikus aláírás tárolására is alkalmas lesz. A hallgatók elektronikusan intézhetik majd ügyeiket az olyan tanulmányi osztályokon, postán, illetve hivatalokban, ahol kiépül a rendszer. Ma csak az adóbevallásnál, illetve a magánnyugdíj-pénztári befizetéseknél használható az elektronikus aláírás.

Az új csipkártyák a közoktatásban tanulóknak nem járnának automatikusan, de a körülbelül kétezer forintos ár hamar megtérülhet, hiszen az igazolványokért fizetett összeg több évre szól, cserébe a diákok több ezer kereskedelmi helyen kapnak kedvezményt.

A Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum közleményében ugyanakkor jelezte, hogy kizárólag a diákigazolványok ingyenes cseréjét tudja elfogadni. Egy normális országban ugyanis nem fizetnek az emberek még egyszer egy olyan termékért, amit egyszer már megvettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik