Belföld

48 milliárdos zárolás az oktatásban

Az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint a fejezetet idén összesen 48 milliárd forintos kötelező maradványképzés terheli.

Ebből a felsőoktatásra több mint 35 milliárd jut, a többi az igazgatási és egyéb intézményekre, illetve fejezeti előirányzatokra hárul – mondta a parlament szakbizottságának keddi ülésén Stark Antal.

A 35 milliárdos kötelező maradványképzésből 31 a felsőoktatás saját bevételeit érinti, így négymilliárd a központi támogatást. Stark Antal hangsúlyozta: ez az összeg nem elvonás, hiszen jelenleg is lehet a terhére kötelezettséget vállalni, azzal a kikötéssel, hogy január elseje után költhető el. A szakember azt is megjegyezte, hogy a kötelező maradványképzésre a költségvetési törvény ismeretében már korábban számíthattak az intézmények.
A maradvány mértéke évről-évre hasonló, és miközben zárolni kell az adott évi maradványt, az előző évi természetesen felhasználhatóvá válik – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Pokorni Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, az oktatási bizottság alelnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta: komoly ára lehet ennek a pénzügytechnikai megoldásnak. A kifizetetlen számlák, kölcsönök kamatai milliárdokra rúghatnak, egyes intézményeknél, az év hátralevő részében az időarányosan akár 30-40 százalékos elvonást eredményező maradványképzés komoly zavart is előidézhet. Mindez pedig csupán egy olyan látszatintézkedés érdekében, amelynek célja, hogy a költségvetés december végi pillanatfelvétele kedvező képet mutasson – tette hozzá. Pokorni Zoltán szerint “emberileg, erkölcsileg” elfogadhatatlan, hogy túlnyomórészt a felsőoktatás saját bevételeit zárolják, s nem a támogatást.

Tatai-Tóth András szocialista képviselő megjegyezte, hogy valóban “nem elegáns” a maradványozás évről-évre továbbgörgetése, és ha lesz rá lehetőség, meg kell szüntetni, de a rossz gyakorlat a Fidesz kormány kétéves költségvetésével indult el. Ha a maradványképzés valamelyik felsőoktatási intézmény ellehetetlenüléséhez vezet, erre a szocialista frakció megpróbál megoldást keresni – hangsúlyozta a képviselő.

Jánosi György, a bizottság szocialista elnöke azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti pártoknak együtt kellene véget vetniük a maradványképzés jelenlegi gyakorlatának. Hozzátette: szerencsétlen lenne, ha ez a kötelezettség veszélyeztetné a 4,5 százalékos közalkalmazotti béremelést. A bizottság elnöke szerint a szeptember 20-i egyetemi rektori, illetve a 29-i főiskolai főigazgatói konferencia után indokolt visszatérni a kérdésre.

Az oktatási bizottság hétfői ülésén 11 kormánypárt és 10 ellenzéki szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a tavalyi költségvetés zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot, továbbá egyhangúlag döntött arról, hogy kéri az Állami Számvevőszéket vegye fel jövő évi munkarendjébe a közhasznú társaságok vizsgálatát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik