Belföld

Fidesz: 20-25 forinttal kell csökkenteni a benzinárat

admin
admin

2005. 09. 11. 15:02

A Fidesz örül annak, hogy az üzemanyagárak tekintetében végre cselekvésre szánta el magát a kormány, de Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentése nem bátor és nem igazságos - közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezető-helyettese.

MDF: 25 forintos árcsökkentést

Az MDF 25 forintos árcsökkentést jeveasol Az MDF azt javasolja, hogy a jövedéki adó ne képezze az általános forgalmi adó alapját, így 25 forinttal lenne csökkenthető a benzin ára – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője vasárnap az MTI-nek.


 
Az üzemanyag adótartalmát Rogán Antal szerint 20-25 forinttal kell csökkenteni, az áfa mellett a jövedéki adót is. Erre nyílik mozgástér az Európai Unión belül is, ha nem is nagy, mivel Magyarországon az EU átlagánál mintegy 10 forinttal magasabb a jövedéki adó – mutatott rá a fideszes politikus.

A Hongkongból hazatérő kormányfő vasárnap jelentette be, hogy 10-12 forinttal csökkenhet a benzin ára, mivel az üzemanyagnál előrehozzák az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsának jövő januárra tervezett csökkentését 25-ről 20 százalékra.

Írásvetítőn táblázatokat mutatva Rogán Antal beszámolt arról, hogy a 95-ös oktánszámú benzin jelenlegi 291 forint 90 filléres árából 163 forint 50 fillér az adó, csak a fennmaradó részt “hagyja az állam a kereskedők zsebében”. A benzin adótartalmában némi más adónemmel együtt, 103 forint 50 fillér a jövedéki adó, ezek a tételek a legmagasabbak az új EU országokkal, illetve Ausztriával összevetve.

Arra a kérdésre, mit szól Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettesének a másik három parlamenti párthoz intézett felszólításához, miszerint soron kívül, a házszabálytól eltérően tárgyalják a kormány előterjesztését az üzemanyagár áfacsökkentésének előrehozataláról, Rogán Antal azt mondta: a Fidesz támogat minden lépést, amely alacsonyabb benzinárakat eredményez.

Álláspontjuk szerint azonban a két hónapja az Országgyűlésben fekvő javaslatukat tükröző, a jövedéki adót is csökkentő, tartós megoldásra van szükség. Azért is – tette hozzá, mert a nemzetközi szakértők tartósan magas olajárakra számítanak, amelyek még emelkedhetnek is, így decemberben-januárban újra elérhetik az üzemanyagárak a 300 forintos határt.

Rogán Antal közlése értelmében mielőbbi döntésre azért is szükség van, mert az EU-ban nem csökkenthető kizárólag egy termékkörben az általános forgalmi adó furcsa. Más táblázatokat prezentálva a képviselő közölte, hogy 2002 óta több mint 40 forinttal, 24 százalékkal emelkedett az üzemanyagár adótartalma Magyarországon.

A kezdeményezés említett soron kívüli tárgyalásával kapcsolatban a politikus felhozta, hogy valószínűleg csütörtökön még nem készült a kormány ilyen lépésre, mert a szokástól eltérve a hétfői napra, a parlamenti ülésszak kezdetére még nem hívott össze a házelnök házbizottsági ülést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.