Belföld

Az MSZP átalakítaná a közgyógyellátást

Az őszi ülésszakban dönt a parlament a közgyógyellátási rendszer átalakításáról. A szocialista javaslat szerint minden tb-támogatott készítmény igényelhető lesz, valamint bevezetnék a limitált gyógyszerkeretet is. Az ellenzék szerint az ígéretek már a következő kormány kontójára hangzanak el.

A szociális törvényt módosító MSZP-s javaslat elfogadásával a korlátozott közgyógyellátási gyógyszerlista helyett minden tb-támogatott gyógyszer közgyógyellátásra igénybe vehető lesz – fejtette ki Kárpáti Zsuzsanna, szocialista képviselő.

A tervek szerint az alacsony terápiás költségű, generikus készítmények előnyben részesülnek majd a felíráskor, a krónikus betegségben szenvedők járóbeteg-ellátásban felírható gyógyszerkerete havonta 12 ezer forint lesz, az akut betegségek kezeléséhez pedig hatezer forintos eseti keret állapítható meg. Elmondta: ha a beteg gyógyszerköltségei minimum ezer forinttal megemelkednek, akkor kérvényezheti egyéni keret meghatározását a közgyógyellátotti igazolványát kiállító szervnél.

A javaslat egyes elemei az elfogadás után már harminc nappal hatályosak lesznek, a gyógyszerkeretekre vonatkozó szabályok 2006. júliusától lépnek életbe, de a teljes átállás 2007. július 31-ig tart majd – mondta a képviselő.

Harrach Péter, fideszes képviselő szerint azonban a kormány a szigorítást – melyre az ellátás bővítéseként hivatkoznak – már a következő kormány kontójára kívánja bevezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik