Belföld

Magyar Nemzet: Gyurcsány szivárogtatta ki a kémbotrányt

Magyar Nemzet hétfői száma szerint a miniszterelnök egy sajtó-háttérbeszélgetésen március környékén már említést tett bizonyos médiumoknak a kémbotrányról, de tanácsadója jelzésére részleteket nem árult el az ügyről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a múlt hét végén tájékoztatást kért Tóth András nemzetbiztonsági államtitkártól a magyar kormánytagokat érintő kémbotrányról, noha már korábban is tudott az ügyről – írja a Magyar Nemzet.

A hét végén újabb részletek láttak napvilágot Magyar Bálint oktatási miniszter és egy Lorin fedőnevű személy között 2004 májusában rögzített telefonbeszélgetésből. A kolozsvári Transindex internetes hírportál egy e-mailben kapott „feltételezett lehallgatási jegyzőkönyvből” hozott nyilvánosságra részleteket, amelynek szövege a lap szerint „visszafogottan erotikus, gyakran nem szól semmiről, utalásokat, félmondatokat, sóhajokat, szüneteket, találkozóegyeztetéseket” tartalmaz. Az erdélyi lap tudósításából kiderül: Lorin – akinek telefonszáma megegyezik Szatmári Ildikó, az oktatási tárca volt munkatársának hívószámával – nevetve beszélt arról is, hogy információi szerint hamarosan sor kerül egy magyar–román megállapodás aláírására is Magyar Bálint tárcájánál, amit az SZDSZ-es politikus megerősített, s megjegyezte, hogy további részleteket nem tud az eseményről

A Transindex szerint „a dokumentumok metaadatai helyenként nem konzekvensek”. Az egyik 2004. május 20-i jelentésben az áll, hogy a felvétel rögzítésének ideje 2004. május 18., viszont a beszélgetés kezdési időpontjának ugyanazon az oldalon egy nappal későbbi dátumot tüntettek fel.


A sajtóban folyamatosan jelennek meg kisebb-nagyobb részletek különböző, valószínűleg a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által rögzített telefonbeszélgetésekből. A hirszerzo.hu értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2004 utolsó hónapjaiban kezdett vizsgálódni Szatmáriék ügyében. A gyanú szerint Szatmári Tibor „nagyköveti” beosztása fedőállás lett volna, valójában a budapesti román nagykövetségen keresztül kapott bukaresti megbízásokat teljesítette. Szatmári a portál érdeklődésére elismerte: volt „munkakapcsolata” a budapesti román nagykövetséggel, de ez arra korlátozódott, hogy az RMDSZ delegáltjaként részt vett a Budapesten tartózkodó román állampolgárok romániai választásokon való részvételét lebonyolító választási bizottság munkájában. Az újság úgy tudja: az NBH valóban vizsgálódott Szatmári Ildikó és a vele hírbe hozott miniszterek kapcsolatának ügyében is; és igazak az ügyről megjelent írásokban használt „kiszorítás” fedőnevű akcióról szóló hírek is, ám itt – lapunk korábbi értesülésével szemben – nem az országból, hanem a felderítői tevékenységet lehetővé tevő pozíciókból való kiszorításról volt szó.


Boross Péter, az Antall-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli minisztere a Nap-keltében a közéletben tapasztalható általános nívósüllyedés egyik jelének mondta, hogy mindennapossá vált a kilocsogás a politikai testületekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik