Belföld

Adatvédelmi okokból vették le a vádiratot

Levették a K&H-ügy vádiratát a Legfőbb Ügyészség honlapjáról, nem sokkal azután, hogy hétfőn nyilvánosságra hozták. Később azonban ismét felkerült az irat kivonata. A legfőbb ügyész utasítására vizsgálják, ki a felelős azért, hogy a vádiratban egy szövegszerkesztő segítségével visszaállíthatóak voltak a vádlottak személyes adatai.

Hétfőn nem sokkal 12 óra után már csak egy 31 oldalas, kivonatolt vádirat volt olvasható a Legfőbb Ügyészség honlapján – ám egy rövidebb időre még ez is eltűnt.

A Legfőbb Ügyészség közleményben tudatta: a Fővárosi Főügyészség a honlapra került szövegből törölte a személyes adatokat, a korrektúra véglegességének ellenőrzését azonban elmulasztotta, ezért egy szövegszerkesztő program segítségével a törölt részek visszaállíthatóak voltak. Azonnal intézkedtek a honlapon lévő szöveg olyan módosításáról, amely a törölt részek visszaállítását nem teszi lehetővé. Az ellenőrzés elmulasztása miatt a legfőbb ügyész azonnal vizsgálatot indított a személyes felelősség megállapítása érdekében.

Az [origo]-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos elmondta: a történtek miatt nem indít külön vizsgálatot, mert korábban is többször jelezte, hogy már a vádiratok nyilvánosságra hozatalának sincs törvényes alapja, ugyanis a benne szereplő személyes adatok védelme nem kellőképpen biztosított.

Bánáti János, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az általános jogi gyakorlatról azt mondta, hogy személyes adatokat semmilyen formában nem lehet közölni. A törvények szerint semmi olyan információ nem jelenhet meg egy ügy gyanúsítottjáról vagy vádlottjáról, amely hátrányos lehet számára. Elvileg teljes vezetékneveket is csak jogerősen elítélt embereknél lehetne használni. Ugyanakkor Bánáti azt mondta, hogy a gyakorlat meglehetősen kaotikus, a nagy nyilvánosságot kapott ügyekben ezeket a szabályokat, különösen a név kiírására vonatkozót, rendszeresen megsértik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik