Belföld

Sólyom mégis költözik

Mivel az MFB visszalép a vásárlástól, Buda legértékesebb ingatlana, a Béla király úti állami rezidencia ismét a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülhet – írja pénteki számában a Népszabadság. Az államfő mégis az ingatlanba költözhet.

Mivel a Béla király úti állami rezidencia területére nem építhető lakópark – a XII. kerület új szabályozási terve szerint–, a vételi előszerződéssel rendelkező Magyar Fejlesztési Bank (MFB), nem veszi meg az ingatlant – értesült a Népszabadság. A vezető közjogi méltóságok lakóhelyéül is szolgáló épületegyüttes tulajdonjoga, így visszaszállhat a Kincstári Vagyoni Igazgatóságra (KVI). A terület Buda legnagyobb egybefüggő ingatlanegyüttese. Eladását akadályozza, hogy rajta egyrészt műemléki védettség alatt álló díszkút található, másrészt egy része védett természeti érték, továbbá a telekhatárok is rendezetlenek. A területen lakik a most leköszönt köztársasági elnök, Mádl Ferenc, és a számára felajánlott ingatlan elkészültéig ott is marad.


Az MFB vezérigazgatója, Czirják Sándor a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy az előszerződésben rögzített feltételek – a terep rendezése, a telekhatárok pontosítása, illetve a módosított övezetbesorolás – az augusztus végi határidővel nem teljesülnek, elállnak a szerződés megkötésétől. Ugyan erről még csak szóban egyeztek meg a KVI-vel, az előlegbe kifizetett kétmilliárd forint visszatérítésének módjáról pedig még tárgyalnak.


Változott a bank tevékenységét körülíró jogszabályi környezet is. Így ma már nem vásárolhatnának olyan ingatlant, amely nem a szorosan vett üzleti tevékenységüket szolgálja. Ugyanakkor a napilap információja szerint a KVI nem készpénzzel, hanem egyéb ingatlanok átadásával szeretné kiegyenlíteni tartozását, amely így további fejtörést okoz.


Az új XII. kerületi szabályozás továbbra is jelentős zöldfelületű intézményterületként kezeli a tizenhárom hektáros ingatlanegyüttest, amelyre lehet ugyan épületeket emelni, de lakóparkot nem, különösen nem tízemeletes házakat, ami a korábbi elképzelések közt szerepelt. Ráadásul a Béla király úti ingatlan műemléki védettséget élvez, mert egyik sarkában található a középkori Béla király kútja, s mivel a védettség helyrajzi számra szól, így mindenre kiterjed, ami a telken található.
A kútba esett üzlet után a KVI egyelőre nem gondolkodik az ingatlanegyüttes eladásán, már csak azért sem, mert a Népszabadság értesülése szerint Sólyom László köztársasági elnök mégis a Béla király úti rezidencia lakója lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik