Belföld

Hétfőn tetőzik a Duna Budapesten

Az elmúlt napok esőzéseinek hatására a Duna vízszintje is emelkedik. Hétvégén szinte biztos, hogy le kell zárni a budai alsórakpart egy részét. Magyarország több folyóján készültség van a magas vízszint miatt.

A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet adatai szerint a Duna augusztus 29-én, hétfőn, nulla órakor fog tetőzni Budapestnél. Ekkor – az előrejelzések szerint 25 centiméteres hibahatáron belül – 645 centiméteren fog állni a főváros folyója. A FigyelőNet kérdésére a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóságnak árvizes Csoportjánál elmondták, péntek délután 14 órakor 572 centiméter volt a Duna vízszintje. Ha ez a szám meghaladja a hatszáz centimétert, le kell zárni a budai alsórakpart egy részét.

Hogy pontosan mikor és mely szakaszokon szüntetik meg a forgalmat, azt egyelőre nem lehet tudni. Az illetékes Fővárosi Csatornázási Műveknél ugyanis lejárt a munkaidő, így megkeresésünkre senki nem tudott hivatalos adatokat mondani.

A Duna pénteken Nagybajcsinál tetőzik

Közben továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség a Duna Vének-Dunaremete közötti szakaszán és Dunakiliti térségében. A tetőzés Nagybajcsnál a csütörtöki prognózishoz képest alacsonyabb szinttel, 600 centiméter körüli vízállással történik és a korábban jelzetthez képest későbbre, a péntek esti órákban várható. A folyó esztergomi és Komárom-almásfüzitői szakaszán fenntartják az első fokú árvízvédelmi készültséget. Komáromnál szombaton a déli órákra várják a Duna tetőzését 570-590 centiméter körüli vízállással.

A többi folyónál is magas a vízszint

A Rábán első fokú a készültség a Győr-Árpás, a Győr-Koroncó és a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszokon. Győrött a rakpartokat elöntötte a víz, az épületeket azonban nem veszélyezteti. Győrött szombat reggel tetőzhet a Rába tetőzése, 530-550 centiméter közötti értékkel. Vasárnap az első fokú készültséget meghaladó vízszinttel fog tetőzni a Berettyó Szeghalomnál. Ezen kívül készültségi szint alatti kisebb árhullámok vonulnak le a Körösökön is, a folyók magasabb vízállása akadályozza a gravitációs vízbevezetéseket.

A belvízvédelem is elkezdődött

A belvízzel elöntött terület csütörtök óta több mint 200 hektárral növekedett országszerte, így jelenleg nagysága meghaladja a 4400 hektárt. A belvíz főként az észak-hansági területet borítja. A győrzámolyi szivattyútelep csütörtök óta üzemel, az alsó-szigetközi öblözetekből nyomja át a vizet a Mosoni-Dunába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik