Belföld

Ma megszűnhet a Vér és Becsület Egyesület

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön tárgyalja és várhatóan ítéletet is hoz másodfokon a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásának ügyében.

Első fokon, nem jogerősen tavaly december 1-jén a Fővárosi Bíróság feloszlatta az újfasiszta nézeteiről elhíresült egyesületet arra hivatkozva, hogy annak rendezvényein nem tartják tiszteletben a mindenkit megillető emberi jogokat, a mások méltóságát sértő kijelentések hangzanak el. Az elsőfokú ítélet ellen az egyesület fellebbezett.

A Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002. januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik.
A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik