Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a Vér és Becsület

Egyelőre nem szüntették meg a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet. Alkotmányjogi kérdések miatt ugyanis csütörtökön elnapolták a tárgyalást.

A Fővárosi Ítélőtábla elnapolta a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatásáról szóló döntést, mivel alapjogi kérdések merültek fel. Az Alkotmánybírósághoz intézendő kérdéseket egyébként nyolc napon nyújthatják be az érintettek az ítélőtáblához, amely a Legfelsőbb Bíróság vagy az Alkotmánybíróság válaszától teszi függővé a következő tárgyalás kitűzésének időpontját.

Az eset egyébként nem példa nélküli: hasonló elnapolás történt a Szivárvány Egyesület ügyében is.

Hogy konkrétan melyek is voltak ezek, arról azonban nem nyilatkozott Lizák Tibor, a tábla tanácselnöke. Az alperes jogi képviselője azonban az MTI-nek elmondta, az a kérdés merült fel, hogy fel lehet-e állítani sorrendet az alkotmányos alapjogok, a véleménynyilvánítás szabadsága, az egyesülési jog, illetve az emberi méltósághoz való jog között, illetve, hogy ezek ütközése esetén van-e erősorrend az alapjogok között. Valószínűleg az a kérdés is szerepel majd az ítélőtáblának a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez intézett levelében, hogy hogyan kell értelmezni az egyesületi törvény azon rendelkezését, hogy az egyesületet fel kell oszlatni, ha alkotmányos alapjogot sért, erőszakkal tör hatalomra, bűncselekményt valósít meg, vagy arra hív fel, vagy abban az esetben, ha bármilyen jogsértést elkövet. A vita abból van, hogy egyszerre kell-e ezeknek a feltételeknek teljesülnie.

Első fokon, nem jogerősen 2004. december 1-jén, azért oszlatta fel a Fővárosi Bíróság a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet, mert az alkotmány alapján minden embert megillet az élethez, emberi méltósághoz való jog, az egyesület rendezvényein viszont tendencia, hogy nem történik meg a minden embert megillető jogok tiszteletben tartása, a rendezvényeken mások méltóságát sértő kijelentések hangzanak el. Az elsőfokú ítélet ellen az egyesület azonban fellebbezett.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetésére nem ez az első kísérlet. A Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy az egyesületi törvény rendelkezése folytán megszűnt a szervezet, mivel tagjainak száma az előírt tíz alá csökkent, továbbá a 2002. januári bejegyzése óta eltelt időszakban érdemi tevékenységet nem fejtett ki, azaz az egyesület nem működik. A szervezet feloszlatását, törlését a nyilvántartásból arra hivatkozva kérte az ügyészség, hogy az egyesület tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosulnak, azokat képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik