Belföld

Szeptemberben szavaznak a családtámogatásról

Szeptemberben kerül a parlament elé a kormány 100 lépés programjának családtámogatásra vonatkozó része. Az új rendelkezések így akár 2006 január elsejével hatályba léphetnek. A Fidesz azonban azt reméli, a kormány átgondolja a javaslatot.

Göncz Kinga szociális miniszter szerdán elmondta, hogy az új rendszer, amelyről most tárgyalt a kormány, ugyan 26 milliárd forinttal, mintegy nyolc százalékkal több pénzt igényel, mint az eddigi családtámogatási modell, de megvan a megállapodás a pénzügyminiszterrel, így a biztosítottak a források a következő évre. Göncz Kinga szerint így nincs akadálya, hogy jövő év január elsejével hatályba lépjenek az új rendelkezések.

Előnyben a hátrányos helyzetűek

A 100 lépés keretében bemutatott új rendszer alapelve, hogy azoknak a családoknak adjon többet, ahol nagyobb szükség van a pénzre, vagyis egyedülálló a szülő, sok a gyermek, vagy fogyatékos gyermeket nevelnek. A törvénymódosítás szerint a családi pótlék átlagosan közel duplájára emelkedik, az adókedvezmény viszont csökken, illetve egy része beépül a családi pótlékba. Az adókedvezmény kizárólag a három és többgyermekes családoknál marad meg, mértéke négyezer forint gyermekenként, ez azonban bizonyos jövedelemhatár felett csökken.

Göncz Kinga elmondta: a rendszeres gyermekvédelmi támogatás átalakul rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyé, forrásai bekerülnek a családi pótlék forrásai közé, ugyanakkor megmaradnak az ehhez kapcsolódó természetbeni juttatások, illetve marad egy évi egyszeri, ötezer forintos támogatás is.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmények közé tartozik az ingyenes tankönyv, valamint az ingyenes étkeztetés a bölcsődékben és az óvodákban. Szeptembertől ezt kiterjesztik az általános iskola alsó tagozatára is, illetve tovább viszik a nyári szünetre vonatkozó ingyenes étkeztetési akciót is, amelyben idén 67 ezer rászoruló gyermek vett részt.
A miniszter tájékoztatása szerint, a módosítás értelmében az anyák a gyes folyósítása mellett az eddigi időkorlátozás nélkül, teljes munkaidőben vállalhatnak munkát a gyermek egyéves korától. Ez a juttatás nem adózik közvetlenül, de az adóalapot növeli.

A Fidesznek nem tetszik a javaslat

A legnagyobb ellenzéki párt még kedden úgy nyilatkozott, hogy reméli, a kormány módosít javaslatán. A Fidesz értékelése szerint ugyanis a kormány ezekkel a lépésekkel végképp szétverné a családtámogatási rendszert. Véleményük szerint a dupla családi pótlék is csupán „szimpla kormányzati átverés”. Halász János, a Fidesz képviselője szerint éppen azok járnak majd rosszul, akik a leginkább rászorultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik