Belföld

Magyar Rádió: mind a 14 pályázat érvényes

A Magyar Rádió Rt. elnöki posztjára benyújtott pályázatok formailag érvényesek. Gellért Kis Gábor, közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint szeptember közepére lehet elnöke a közszolgálati médiumnak.

A 14 érvényes pályázó közül a neve nyilvánosságra hozatalához Avanesian Alex, az MR regionális főszerkesztő-helyettese, Balogh Gábor ügyvéd, Benda László, a Magyar Televízió – előző körben egy szavazat híján elnökjelöltté vált külpolitikai szerkesztője, Benedikty Béla, az MR szerkesztője, B. Király Györgyi, az MR műsorvezetője, Fodor János műsorvezető, Győrffy Miklós műsorvezető-riporter, Pálffy István, az MTV Híradójának műsorvezetője, Siklós Erik riporter és Szomráky Béla, az MR volt szerkesztőségvezetője járult hozzá.

A kuratóriumi elnök nem kívánta kommentálni az MTI azon, az egyik testületi tagtól származó értesülését, hogy Gőblyös István, az MR alelnöke volt a tizenötödik érdeklődő, aki megvette ugyan a pályázati csomagot, ám végül nem indult a posztért. Az ügyvezető-vitában lehetséges átmeneti vezetőként rajta kívül szóba került másik két rádiós közül Hollós János szerdán azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy pályázott, míg Szijártó István, akit a kuratórium – a kormánypárti delegáltak szavazatával – tulajdonosi megbízottnak nevezett ki az interregnumra, úgy nyilatkozott: nem pályázott a tisztségre.

A közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratórium elnöksége a jövő héten dönt arról, kiket hallgat meg a pályázók közül. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései szerint a közszolgálati médiumok elnöki tisztségére a parlament által választott kuratóriumi elnökség állít jelöltet kétharmados szavazással. A személyi javaslatot hasonló arányban kell jóváhagynia a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik