Belföld

Ma ismertetik a Kulcsár-ügy vádiratát

A Fővárosi Főügyészség szerdán sajtótájékoztatón ismerteti a Kulcsár-ügy vádiratát, a vádemeléssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

A Kulcsár Attila és társai ellen különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő bűnügyben a vádemelés kapcsán a Fővárosi Főügyészség szerdán sajtótájékoztatót tart. Az eseményről a FigyelőNet is beszámol.


Egyes sajtóinformációk szerint Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját is sikkasztással vádolják az ügyben. Korábbi hírek ugyanakkor arról számoltak be, hogy Rejtő ellen megszűnhet az eljárás, mivel Kulcsár igyekezett tisztázni volt főnökét. Ügyészségi források ugyanakkor jelezték: életszerűtlen, hogy a bank első embere ne tudott volna a kiemelt ügyfelek pénzeinek elsikkasztásáról. 

Nincs elfogultság


A brókerbotrány legfrissebb fejleménye az volt, hogy a Legfőbb Ügyészség (LÜ) elutasította a K and H-ügy egyik gyanúsítottjának, Kerék Csabának és védőjének indítványát az ügyben eljáró Fővárosi Főügyészség kizárására. A gyanúsított és védője szerint ugyanakkor a főügyész elfogult a Kulcsár-ügyben.


Az ügyészség szerint a kihallgatás törvényes volt


A Legfőbb Ügyészség a Kulcsár Attila kihallgatásáról a nyilvánosság elé került videofelvétel kapcsán hétfőn közlemény útján jelezte: semmilyen jogszabályba nem ütköznek a Kulcsár Attila kihallgatásán alkalmazott módszerek, így a kihallgatás törvényes volt.


“A gyanúsítotti kihallgatásán alkalmazott speciális taktika, annak módszere, a kihallgatás tudatosan megválasztott légköre nem ellentétes a krimináltaktika elméletében leírt és alkalmazott módszerekkel, az semmilyen írott jogi szabályba nem ütközik. A megválasztott taktika eredményesnek is bizonyult” – áll a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának belső vizsgálatáról készített jelentésben.


Az ügyészségi vizsgálat tételesen cáfolja a videofelvétel kapcsán nyilatkozó szakértőknek az ügyészséget elmarasztaló állításait. Például Kulcsár Attila „mikor szakad le onnan?” kérdését a helyiségben működő légkondicionáló által kiadott furcsa hangokkal magyarázza. Ugyanerre Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje rejtélyesebb magyarázatot adott a Figyelő múlt heti számának nyilatkozva: a jogi képviselő ott arra célzott, hogy az álmennyezet fölé bújva valaki kihallgatta a kihallgatást.


Több szakértő kifogásolta azt is, hogy Kulcsár kihallgatása közben érintkezhetett, vagy túl sokszor és intenzíven érintkezett ügyvédjével; a vizsgálat szerint mindez lehetséges a Büntetőeljárási törvény 135. §-ának (3) és 184. §-ának (3) bekezdése szerint.


Polt Péter legfőbb ügyész, az MTV vasárnapi A szólás szabadsága című műsorában úgy vélekedett, hogy nem történt törvénysértés Kulcsár Attila kihallgatásán, szerinte a média és a közvélemény a részletek ismerete nélkül ítél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik