Belföld

Jusson be a Parlamentbe! – I. rész

Tíz hónappal a választások előtt még nem késő bekapcsolódni a küzdelembe. Ha egyik alternatíva sem elfogadható, alapítson saját pártot! A FigyelőNet pártalapítási sorozata segít önnek, ha a bűvös öt százalékos küszöb meghódítására készül. Első lépésben felkutatjuk, kikből verbuválja szavazóit.

Nem lehetetlen vállalkozás gyorsan egy új pártot alapítani, és a választások előtt hirtelen betörni a politikai életbe. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a két nagy pártból kiábrándult réteg számára új alternatívát nyújtó új erő elhozhat szavazókat a közel 40 százaléknyi bizonytalanok közül, az öt százalékos küszöb bevétele azonban kétséges.

A választók jobb ajánlatra várnak

A kutatók 40 százalék körül mértek

A legfrissebb, júliusi közvélemény-kutatási adatok szerint a bizonytalan szavazók csoportja az összes választásra jogosult körülbelül 40 százalékát teszi ki, arányuk azonban egyre inkább csökken. A Szonda Ipsos felmérése szerint ebben az évben most először szorult – igaz, nem túl jelentős mértékben – negyven százalék alá a bizonytalanok vagy a választ megtagadók aránya. Ugyanakkor a Medián felmérése szerint összesen 49 százalék válaszolta, hogy egészen biztosan elmegy szavazni, ezzel szemben 20 százalék vélte úgy, hogy talán szavazna, kilenc, hogy talán nem szavazna, 21 százalék pedig biztosan nem adná le voksát. A Gallup, szintén júliusi jelentésében körülbelül 38 százalékra hozta ki a nem szavazók illetve a bizonytalanok arányát.

„A választások előtt természetes, hogy magas a bizonytalanok aránya, közel negyven százaléknyi az a réteg, akik nem rendelkeznek stabil pártpreferenciával. A választások közeledtével ezek egy része azonban visszatér, és valamelyik irányba dönt. Hogy ez a visszatérés milyen mértékű, az azonban kiszámíthatatlan, az elmúlt választásokat nézve teljesen hullámzó az eredmény” – mondta Lakner Zoltán, a Visionconsulting vezető elemzője. Így vélekedik Kumin Ferenc is. „A két fő rivális erő számára elsődleges a 2002-es választótábor egybetartása, az elkóborlók visszaterelése. Kérdéses, hogy lesz-e akkora mozgósító erő 2006-ban is, mint az előző választásokon” – mondta a politológus a FigyelőNetnek.

Lakner Zoltán hangsúlyozta, mindenképpen van azonban rés, ahova be lehet lépni. „Nagy az elfordulás a polarizálódott politikától, sokan egyik blokkban sem találják meg a számításukat. Ezek a választók egy jobb ajánlatra várnak. Eddig nem jött olyan új szereplő, aki ezt megtette volna” – véli Lakner Zoltán. Az elemző elmondta, a pártellenes hangulatra a már a porondon levő szereplők is igyekeznek rájátszani, jó példa erre Orbán Viktor önpozicionálása (nem is politikus), illetve az MDF Normális Magyarország programja.

Óvakodj a radikalizmustól!

Az új pártot szakértőink szerint mindenképpen középre kell „belőni”. A rendszerváltás utáni politikai hagyományok ugyanis megmutatták: egy radikális pártnak nincs esélye, hogy komolyan megerősödjön. „Egy színtelen, talányos ideológia lehet nyerő, a pártnak profiljában pedig középre kell mutatnia. Az más kérdés, hogy ez az antipolitikai hangulat egy paradox helyzethez vezet, hiszen ha ez az erő bekerülne a parlamentbe, majd a kormányba, szembesülnie kéne azzal, hogy nincs egyféle igazság. Választania kéne, hogy milyen társadalmi csoportot, álláspontokat képvisel. A választási kampányban azonban ez még nem ütközik ki” – mondta Lakner Zoltán.

Új párt – új értékek?

A Visionconsulting vezető elemzője szerint a Nyugat-Európában sikeres posztmateriális értékekkel Magyarországon nem lehet betörni a piacra. „A választók nem ennek alapján döntenek. Érdekes, hogy az a generációs csoport, amely ezeket az értékeket képviseli, leginkább Fidesz-szavazó. Pedig a jobboldali párt számos dologban gyökeresen más értékrendet vall” – véli Lakner Zoltán.

Kumin Ferenc azonban úgy gondolja, ezek közül az elvek közül is lehetne olyat találni, amely sikeres lehet. „Az ökológiai megfontolások szem előtt tartása vagy a zöld politika a régi EU – tagállamokban jellemzően rendelkezik valamilyen releváns párt-háttérrel. Magyarországon a zöld színt a politikában eddig inkább csak lejáratták, az értékrend hiteles képviseletére azonban lenne igény” – véli a politológus.


Hozzátette, hogy reálisan vizsgálva a helyzetet, bármilyen új pártkezdemény számára rendkívüli akadályt jelenthet a 2006-os választási küzdelem végletes redukálódása két erő küzdelmére. „Ebben a csatazajban a még oly vonzó programmal előálló újak nem élvezhetnek kellő figyelmet, az egyszerű képletekben szívesen gondolkodó média számára sokkal kézenfekvőbb ugyanis a két rivális személy kampánytevékenységét nyomon követni” – mondta Kumin Ferenc.


(Jusson be a Parlamentbe! című sorozatunk második részét még ezen a héten olvashatja.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik