Belföld

Ügyészség: törvényes volt a kihallgatás

Semmilyen jogszabályba nem ütköznek a Kulcsár Attila kihallgatásán alkalmazott módszerek, így a kihallgatás törvényes volt – áll a Legfőbb Ügyészség honlapján hétfőn megjelent közleményben. Az ügy másik gyanúsítottja, Kerék Csaba ugyanakkor feljelentést tett az ügyben, mert szerinte a vallomás videóra vett és írott része eltér egymástól.

Kerék feljelentést tett


Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Kerék Csaba, a K&H-ügy egyik gyanúsítottja. Véleménye szerint ki kell vizsgálni: van-e felelőse annak, hogy a Kulcsár Attila kihallgatásáról készített jegyzőkönyv sok lényeges momentumot nem tartalmaz a videofelvételhez képest.

“A gyanúsítotti kihallgatásán alkalmazott speciális taktika, annak módszere, a kihallgatás tudatosan megválasztott légköre nem ellentétes a krimináltaktika elméletében leírt és alkalmazott módszerekkel, az semmilyen írott jogi szabályba nem ütközik. A megválasztott taktika eredményesnek is bizonyult” – olvasható a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának belső vizsgálatáról készített jelentésben. Az ügyészség honlapján közzétett, Dr. Kovács Attila osztályvezető ügyész által aláírt jelentés szerint a „felvételen rögzítettekből olyan büntetőeljárási szabály megsértése nem állapítható meg, amely a kihallgatást törvénytelenné tenné”.

Az ügyészségi vizsgálat tételesen cáfolja a videofelvétel kapcsán nyilatkozó szakértőknek az ügyészséget elmarasztaló állításait. Például Kulcsár Attila „mikor szakad le onnan?” kérdését a helyiségben működő légkondicionáló által kiadott furcsa hangokkal magyarázza. Ugyanerre Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje rejtélyesebb magyarázatot adott a Figyelő múlt heti számának nyilatkozva: a jogi képviselő ott arra célzott, hogy az álmennyezet fölé bújva valaki kihallgatta a kihallgatást. Több szakértő kifogásolta azt is, hogy Kulcsár kihallgatása közben érintkezhetett, vagy túl sokszor és intenzíven érintkezett ügyvédjével; a vizsgálat szerint mindez lehetséges a Büntetőeljárási törvény 135. §-ának (3) és 184. §-ának (3) bekezdése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik