Belföld

Két település kapott városi rangot

Idén két település kapott városi rangot augusztus 20—án. Csorvás és Üllő szombattól városi rangú települések.

Akárcsak Szent István idejében most is komoly változásokat jelentő időket élünk, hiszen Csorvás nagyközségből város lett – mondta Göncz Kinga Ifjúsági családügyi szociális és esélyegyenlőségi miniszter szombaton a csorvási városavató ünnepségen.


A miniszter szerint a várossá válást eredményező teljesítmény az itt élő polgárokat, a gazdasági eredményeket és az aktív társadalmi tevékenységet dicséri. Csorvás befogadó település, amely három újjáalakulás után méltán nyerte el a városi rangot.


Csorvás a 47-es főút mellett Orosháza és Békéscsaba között fekvő település, mely a huszadik század elejétől 1950-ig, majd 1970-től mostanig nagyközségi címet viselt. A településen 5777-en élnek.


Szintén városi rangot kapott a fővároshoz közel fekvő Üllő. A várossá válás kicsit olyan mint a érettségi, hosszú felkészülési folyamat vezet hozzá, és Üllő 700 évig várt erre a pillanatra – mondta Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter az ünnepségén tartott beszédében.


Iparával, logisztikai egységeivel, szolgáltatásainak színvonalával, fejlett infrastruktúrájával Üllő mára rászolgált a városi rangra. A település sajátos helyzetben van, akárcsak a budapesti agglomeráció más helységei, a főváros közelségének előnyeit, hátrányait egyaránt megérzi. Ez utóbbiak közé tartozik, az utakra jellemző nagy forgalom. Az ebből adódó, a város lakóit érő kellemetlenségek azonban az év végétől mérséklődnek, ekkorra készül el az MO-ás körgyűrű itteni szakasza és a várost elkerülő út is. Üllőn tízezren élnek.

Ajánlott videó