Belföld

Sólyom nem foglalkozik a ciklusa utáni időszakkal

Interjút adott a Heti Válasznak Sólyom László köztársasági elnök, aki függetlensége zálogának tartja, hogy nem foglalkozik az ötéves ciklus vége utáni kérdésekkel.

Sólyom László a Heti Válasznak adott interjújában szólt arról, hogy csak úgy tudja megőrizni államfői függetlenségét, ha nem foglalkozik köztársasági elnöki ciklusa meghosszabbításának még a gondolatával sem.


Öt évre szóló megbízatásom van, ezen túl nem tervezek – mondta az interjúban az államfő. Ennek oka pedig, hogy csak úgy tudja megőrizni függetlenségét, ha nem foglalkozik a ciklus utáni időkkel. Szerinte a rezidencia, illetve az amerikai ujjlenyomat kérdésének felvetése nem regnálása kezdetének legfontosabb üzenete. A rezidencia kérdését addig nem vitte nyilvánosság elé, amíg nem láttak napvilágot valótlan nyilatkozatok. Az amerikai vízum ügyét pedig sokszor felvetette már a kormány, ám Washington mindig elhárította valami apró engedménnyel.


A határon túli magyarság sorsával kapcsolatban megjegyezte: feladata, hogy a határon túliak sorsának jobbra fordulását és Magyarországnak a szomszéd népekhez fűződő viszonya javulását segítse.


Elnökként Sólyom nem szól bele a Magyar Rádió körül az elmúlt napokban kialakult nyilatkozatháborúba, illetve ugyanúgy nem tiszte értékelni a két országos kereskedelmi csatorna koncessziójának idő előtti meghosszabbítását. Ennek ellenére magánemberként tisztázta a jogi helyzetet, vagyis tájékozottan hallgat – tette hozzá Sólyom.


A hatalmi ágakat ért politikai támadásokról úgy nyilatkozott, hogy van egy tűréshatár, ami után nem lehet hallgatnia az elnöknek. Az alkotmánybírák megválasztásának elmulasztása lassan megközelíti ezt a tűréshatárt.


Az augusztus 20-ai ünnepségekről szólva hangsúlyozta: a Szent István-napi misére és körmenetre szívesen elmegy, mert Szent István ünnepén a magyar államfőnek ott a helye. De nem fog úgy részt venni, mint egy hívő ember, aki a misén imádkozik, hanem mint a magyar állam megszemélyesítője, aki kellő tisztelettel jelen van a szertartáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik