Belföld

Kulcsár-ügy: a pártok az igazságszolgáltatás presztízsét féltik

A parlamenti pártok többsége aggályosnak találja a nyilvánosságra került felvételek alapján Kulcsár Attila, a brókerbotrány fő gyanúsítottja kihallgatását, a Fidesz szerint azonban a szocialistáknak "saját soraikban kell a kérdéseket tisztázni".

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF vezető politikusa szerint megrendítheti az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi bizalmat a Kulcsár Attila kihallgatásáról az MTV-ben vasárnap este bemutatott videofelvétel.

Az SZDSZ elnöke szerint a Kulcsár Attila vallomásáról nyilvánosságra került videofelvételek arra utalnak, mintha előzetes koncepció szerint ment volna a kihallgatás az ügyészségen.

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerdán Veszprémben úgy nyilatkozott: nem jó az, ha a társadalomban azt hiszik, hogy egyik, vagy másik igazságszolgáltatási szerv politikai kötődésekkel rendelkezik. A politikus a nyilvánosságra került felvételek és dokumentumok alapján indokoltak nevezte az MSZP-frakció a kihallgatás kapcsán a legfőbb ügyésznek címzett, írásbeli választ igénylő kérdéseit.

Dávid Ibolya kedden a Nap-keltében azt mondta: Nem jó az, hogyha az emberek elhiszik, hogy a végrehajtó hatalomnak van egy rendőrsége, és nem jó az, hogyha az emberek azt érzik, hogy van egy ügyészség, amelyik nem éppen független alkalmasint a politikai hovatartozásában. Hozzátette: ez hosszú távon nagyon sok kárt fog okozni az igazságszolgáltatásnak.

Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán közölte: a bankbotrány tisztázása érdekében a szocialistáknak nem az ügyészség felé kell kérdéseket feltenni, hanem “saját soraikban kell a kérdéseket tisztázni”.

Hozzátette: az ügyről kiderült, hogy nagyon jelentős szocialista szálai vannak, ezért “minimum, furcsa, de visszataszító is, hogy a szocialisták megpróbálnak elvárásokat megfogalmazni az ügyészséggel szemben”. Az ügyészségnek a törvényeknek kell megfelelnie, nem pedig a szocialista párt elvárásainak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik