Belföld

Friderikusz részleteket mutatott a Kulcsár-vallomásból

Öt részletet mutatott be Kulcsár Attila videóra rögzített vallomásából a Magyar Televízió vasárnap este. A felvételeken Kulcsár Attila többek között az ügyvédjétől kérdezi, mit válaszoljon egy ügyészi kérdésre.

A szólás szabadsága című műsor vasárnap esti adásában öt részletet mutatott be a K and H Equities sikkasztással gyanúsított volt üzletág-vezetőjének 2004. június 9-én videóra rögzített, 2 óra 44 perces kihallgatásáról. A felvételeket Kabódi Csaba, az ELTE Büntető eljárásjogi (Be.) tanszékének vezetője és Kacziba Antal nyugalmazott rendőrtábornok, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója értékelte.

A műsor által bemutatott felvételen Kulcsár Attila mellett ügyvédje, Zámbó Gyula, Ihász Sándor, akkori osztályvezető ügyész, jelenleg a Fővárosi Főügyészség vezetője, két ügyész és egy gépíró, tehát összesen hat ember volt jelen.

A felvételeken Kulcsár Attila a kihallgatás során sugdolózott ügyvédjével, egy ízben pedig Kulcsár Attila egy papírra írt mondatot mutat védőjének és hangosan fel is olvassa. Kacziba Antal a felvételről szólva kijelentette, hogy szerinte ez nem kihallgatás, inkább látszik értekezletnek, ahol az ügyfelek, üzletfelek megtárgyalják a tennivalókat. Elmondta azt is, hogy számára úgy tűnt, hogy az ügyésznek láthatóan előfeltevése volt, amit a gyanúsítottal akart igazoltatni.

Egy ízben pénz- és értékpapír-számlákról készített kivonatokat adnak át az ügyészek a gyanúsítottnak, aki először nem érti azokat. Az egyik ügyész arra kéri Kulcsárt, segítsen értelmezni. Kacziba Antal és Kabódi Csaba egyetértett azzal, hogy ebből is kiderül, hogy a kihallgatást vezető ügyészek milyen felkészületlenek voltak.

A stop.hu hírportál a múlt hét elején arról számolt be: a birtokába került videofelvétel szerint a K and H Bank brókercége milliárdos sikkasztással vádolt egykori üzletág-vezetőjének 2004. június 9-én videón rögzített kihallgatása során “amikor Kulcsárt arra kérik, hogy mondja el, miként sakkoztak a számlák között az értékpapírokkal, akkor a három ügyész és a védő együtt próbálják elmagyarázni a gyanúsítottnak, hogy ő mit csinált, ami szemmel láthatóan hosszan és kínosan nem sikerül. Végül az ügyvéd és az ügyészek diktálják a jegyzőkönyvbe a +választ+.”

A K and H-ügyben már két hete befejeződött az iratismertetés, és az iratokat ekkor szállították át a Fővárosi Főügyészségre; az ügyészségnek összesen 90 napja van, hogy benyújtsa a vádiratot a bíróságra. Kulcsár Attilát, az ügy fő gyanúsítottját, a K and H Equities egykori vezető beosztású munkatársát 20,8 milliárd forint elsikkasztásával, illetve 10,7 milliárd forint kár okozásával gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik