Belföld

HM: halasztható a NATO-radar gyártása

Az előzetes visszajelzések szerint a NATO beruházási ügynöksége (NC3A) nem zárkózik el attól, hogy elhalasszák a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg megtalálják a lokátor végleges helyszínét.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője, Bocskai István szerdán elmondta, hogy kezdeményezték az ügynökségnél, hogy a radarberendezést csak egy későbbi időpontban gyártsák le, és szállítsák Magyarországra. Úgy tűnik, ettől a javaslattól a gyártó olasz cég sem zárkózik el, tette hozzá a szóvivő, hivatkozva arra, hogy a tárca ezzel a vállalattal is felvette a kapcsolatot. Véglegesen még nem állapodtak meg, a megkötött szerződések módosításáról sem döntöttek.

Ha más helyszínen épül fel a lokátor, akkor nem biztos, hogy a többletköltségeket, például a kiegészítő radarok telepítését anyagilag támogatja majd a NATO, mivel a többi tagországnak kell döntenie arról, adjanak-e több pénzt erre a projektre Magyarországnak – mutatott rá a szóvivő.

Mivel már biztosra vehető, hogy az eredeti megállapodás szerint nem építhető fel a létesítmény, a lokátor építésének kivitelezőjével is tárgyalásokba kezdett a HM a szerződések módosításáról. A megbeszélések arról folynak, hogy más helyszínen is ez a cég végezhesse el a munkálatokat. Mint Bocskai István mondta, ennek a jogi lehetőségét meg kell vizsgálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik