Belföld

Vezetési válságban a gazdagodást vizsgáló bizottságok

Szerdán ismét üléseztek az Orbán Viktor egykori, illetve a Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgáló bizottságok. Miközben az előbbit átmeneti elnök vezeti, az utóbbi irányításáról ma ülésezik a házbizottság.


Folytatódtak a meghallgatások

Az Orbán-bizottság szerdai ülésén meghallgatták Kiss Lászlót, a Tokaj Kereskedőház Rt. jelenlegi és Hegedűs Zoltán volt vezérigazgatóját. Meghívást kapott ugyan, de nem jelent meg Koleszár István, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója, és Stumpf Miklós, a Tokaj Kereskedőház korábbi vezérigazgató-helyettese sem. Közben az Apró-Gyurcsány bizottság a Humán-Jövő Kht. ügyvezetőjét vallatta. Szigeti István a meghallgatáson nem tudta megerősíteni a testület fideszes elnökének kérésére azt a sajtóértesülést, hogy a Szalay utca 4. szám alatti ingatlant (mely a Gyurcsány Ferenc Altus Rt.-jének tulajdonát képezte) egy állami cég, a Magyar Közlönykiadó Kft. százmillió forintért újíttatta fel.

A parlamenti vizsgálóbizottságok működése már rég túllépett azon a célon, amelyre eredetileg létrejött; nevesül az egykori és a jelenlegi kormányfő vagyongyarapodásának vizsgálatán. A nagy vitákban ugyanis a két testület elnöke is könnyedén elvérezhet.

Miközben folytatódnak a meghallgatások, az Orbán-bizottságban teljes a káosz: a fideszes képviselők kivonulása miatt az autóbalesetet szenvedett Herényi Károly megjelenésén múlik a működőképesség. Az MDF frakcióvezetője azonban bordatörése ellenére is mindenképpen részt kívánt venni a tanácskozáson, már csak azért is, hogy cáfolja azokat a fideszes vádakat, amelyek szerint a baloldal szekerét tolná.


Mint a politikus elmondta, azért vesz részt a bizottság munkájában, mert azt szeretné, hogy kiderüljön az igazság. Mint mondta, félti a kormányfői pozíció tekintélyét, ezért reményét fejezte ki, hogy megalapozatlannak bizonyulnak majd a jelenlegi és a volt miniszterelnök ellen felhozott vádak, amelyeket a Gyurcsány-, illetve az Orbán-bizottság vizsgál.

Szabó Zoltán vezeti a szerdai ülést

Ráadásul, már nem az eredeti elnök, Molnár László vezeti az ülést, hanem Szabó Zoltán szocialista honatya. Molnár Lászlónak azért jelentette be lemondását, mert az ellenzéki tagok egy 1997-es bírósági ítéletre hivatkozva – amely Molnárt hűtlen kezelés miatt marasztalta el – megkérdőjelezték erkölcsi alkalmasságát. A házbizottság csütörtöki ülésén ugyan nem foglalt egyértelműen állást Molnár távozása mellett, a politikus úgy döntött, szeptembertől önként eláll a megbízatástól.

Az MSZP visszavág

Az MSZP azonban nem hagyta annyiban a dolgot: a bíróság egy hétfői elmarasztaló ítéletére utalva sürgősen kétségbe vonja az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló testület elnökének alkalmasságát. Szijjártó Péterrel szemben ugyanis éppen az általa vezetett bizottság „vádlottja”, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyert személyiségi jogi pert.

Szijjártó Péter fideszes képviselő azonban nem lát okot arra, hogy lemondjon. Mint elmondta, ez a bírósági ítélet már májusban ismert volt, amikor már működött a vizsgálóbizottság. Véleménye szerint ezt a témát most azért melegítették fel, hogy „könnyítsenek” Molnár Lászlónak, az Orbán-bizottság szocialista vezetőjének nehéz helyzetén. A politikus azonban hangsúlyozta: nyilvánvalóan mindenki különbséget tud tenni aközött, hogy ha valakit több gazdasági bűncselekmény miatt ítélt el a bíróság, illetve ha valakinek nem adnak igazat egy személyiségi jogi perben.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi közleményében vetette fel, hogy a Fidesz képviselője nem felel meg az elfogulatlanság követelményének.


Szerdán egyébként a házbizottság elé került Szijjártó mosonmagyaróvári akciója, amikor is két társával együtt “kihelyezett ülést” tartottak. A házbizottság – hat igen szavazat és négy nem ellenében – elmarasztalta a fideszes politikust. Lendvai Ildikó, a szocialista párt frakcióvezetője annak kapcsán javasolta az állásfoglalást, hogy Szijjártó Péter a vizsgálóbizottság mosonmagyaróvári kihelyezett ülésére 24 órán belüli meghívót küldött Gerezdes Jánosnak, a Motim Kft. vezérigazgatójának, holott a kormánypártok szerint nem rendelkezett felhatalmazással erre. 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik