Belföld

Kisebb parlamentről egyeztet a négy párt

Ma délelőtt folytatódik az SZDSZ által kezdeményezett, kisebb parlamentről szóló négypárti egyeztetés Budapesten.

Az egy héttel ezelőtti első megbeszélésen, mint az a résztvevők beszámolójából kitűnt, még nem folyt valódi vita, a “négyek” csupán kifejtették kiinduló álláspontjukat, “kiterítették kártyáikat”. A pártok egyetértettek abban, hogy a változtatások csak a 2010-es országgyűlési választásokra válnának hatályossá. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az első találkozó után azt a benyomását osztotta meg az újságírókkal, hogy ezúttal mindenki komolyan gondolja: kisebb, olcsóbb, de hatékonyabb parlamentre van szükség.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, hogy a vegyes (egyéni és listás) választási rendszer elfogadható a pártok számára. Hozzátette: 290 fős parlament esetében még jó esélyt látnak arra, hogy az egyéni körzetek megtarthatók legyenek, és az arányosság is biztosítható legyen. Elmondta azt is, hogy pártja az egyfordulós választást szorgalmazza.

Salamon László (Fidesz) közölte: pártja 200-250 fős parlamentet tartana ideálisnak, és a választási szabályok átalakítását akkor támogatja, ha annak célja valóban az Országgyűlés létszámának csökkentése, nem pedig az, hogy egyik, vagy másik párt plusz mandátum szerzését segítse elő. A Fidesz a vegyes rendszer fenntartását támogatja, és prioritásként kezeli az egyéni választókerületek lehető legnagyobb számban való megtartását.

Az MDF viszont – egyedül a négy parlamenti párt közül – azt szeretné, ha eltörölnék az egyéni választókerületeket. Féja András, a párt szakértője elmondta: az egyéni kerületi rendszerrel – azok aránytalansága miatt – most is több probléma van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik