Belföld

Fokozott ellenőrzések és készenlét Budapesten

Lamperth Mónika fokozott szolgálatellátást rendelt el a rendőrségnél. Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést vezetett be a fővárosban, kiemelten a plázák környékén, a metróállomásokon és a pályaudvarokon. Gyurcsány Ferenc nyugalomra int: szerinte biztonságban vagyunk.

A kormányfővel történő egyeztetést követően Lamperth Mónika belügyminiszter fokozott szolgálatellátást rendelt el a rendőrségen. Ezen kívül megerősítették a brit nagykövetség, a pályaudvarok, a metrók és a repülőtér őrzését is. Erre legutóbb a madridi merényletek után került sor. Bene László főkapitány a parancsnokok számára is készenlétet rendelt el.


Az ORFK közlése szerint Bene László országos rendőrfőkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el egyes budapesti bevásárlóközpontokban és a főváros nagyforgalmú közterületein. Nem sokkal korában bombatámadással fenyegetett meg ismeretlen telefonáló három fővárosi bevásárlóközpontot. Az érintett áruházak a II. kerületi Mammut, a X. kerületi Árkád és VI. kerületi Westend voltak.

A BRFK tájékoztatása szerint délután fél háromkor kezdődött meg az épületek kiürítése. Mivel a telefonáló a közveszéllyel fenyegetés vétségét követte el, eljárás indult ismeretlen tettes ellen.


A Mammutban és környékén délután négy órakor – a cég tájékoztatása szerint –  magas fokú volt a rendőri készültség. A Lövőház utcát lezárták, a közlekedést szintén rendőrök felügyelik.


A társaság vezetői a tulajdonostársak és a bérlők nevében 2 millió forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek annak érdekében, hogy segítsék a rendőrség munkáját a hasonló fenyegetések kiküszöbölésében. A rendőrség hivatalos tájékoztatója szerint délután 18 óráig nem találtak bombát egyik bevásálóközpontban sem.

Gyurcsány Ferenc egy csütörtökön kiadott nyilatkozatában kijelentette: az eddigi vizsgálatok nem azt mutatják, hogy a plázákat fenyegető telefonhívások összefüggésben lennének a londoni tragédiával.


Magyarország biztonságban van

A kormányfő egy csütörtöki közleményében azt írta: „aljasság, embertelenség, ami Londonban történt. Alávaló bűntett. Ami történt, ellentétes mindazzal, amiért Európa és a világ tisztességes emberei dolgoznak”. Hangsúlyozta, Magyarország osztozik a londoniak fájdalmában és a maga lehetőségeivel mindent elkövet, hogy az élet ismét biztonságosabbá váljon.


A kormányfő kiemelte, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak. „A magyar kormány eddig is mindent megtett a békés hétköznapi élet biztonságáért, a mai hírek hatására pedig elrendeltem, hogy minden olyan szervezet, amelynek feladata az ország és lakói biztonságának garantálása, fokozott figyelemmel végezze a dolgát” – írta Gyurcsány Ferenc a sajtónak eljuttatott közleményében.


A kormányfő közleményében kiemelte, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak. Gyurcsány közölte: „a magyar sajtóban már megjelent, hogy a reggeli órákban néhány budapesti nagyáruház telefonos fenyegetést kapott. Az eddigi vizsgálat során még utalást sem találtunk arra, hogy ezek a telefonhívások összefüggésben lennének a londoni tragédiával. Ennek a bejelentésnek a kivizsgálása most a szokottnál is nagyobb körültekintést igényel, ezért ezekben a percekben az áruházakat, az ott tartózkodók biztonsága érdekében, a rendőrség kiüríti. Nem engedjük, hogy bárki, bármilyen okból félelmet próbáljon ébreszteni Magyarország polgáraiban.”


Közben a miniszterelnök a teendőkről beszél Lamperth Mónika belügyminiszterrel, Bene László országos rendőrfőkapitánnyal és Tóth Andrással, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárral.

A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról


A magyar Külügyminisztérium szóvivői irodája közölte, hogy Magyarország elítél minden civillakosok elleni támadást. A szaktárcánál közölték, egyelőre nincs tudomásuk magyar sérültekről, de jelenleg nagyon nehéz a kommunikáció Londonnal, így ők is csak a hírügynökségek adatai alapján tájékozódnak.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hírkövetése

A magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok közben folyamatosan tájékozódnak Nagy-Britannia elhárítási és hírszerzési szerveinél. Már percekkel a londoni robbantások után érintkezésbe léptek velük, az információkról pedig folyamatosan referálnak Tóth Andrásnak, a polgári titkosszolgálatok irányításában közreműködő államtitkárnak. Ezek fényében a későbbiekben születhet döntés az esetleg szükségessé váló magyarországi fokozott biztonsági intézkedésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik